Wykonanie
Tydzień nad jeziorem w Szwecji, świeże powietrze, piękne
widoki i oczywiście
ryby!
Ryby, które żyją dziko w jeziorach różnią się od takich, które możemy kupić w sklepie. Są smaczniejsze i przede wszystkim jemy je od razu po złowieniu, więc są bardzo świeże! Oczywiście w
Polskich jeziorach też możemy z powodzeniem złapać
szczupaka, którego
mięso jest zwarte i treściwe, że
stek z tej
ryby przypomina trochę
schabowego. Jeśli nie mamy
szczupaka, da się do zastąpić oczywiście
filetami z białej ryby, dostępnymi w sklepie. Moja propozycja to tradycyjny obiad wędkarza, czyli lekko panierowana, smażona
ryba, do tego jako dodatek
kasza pęczak – jak wiadomo, często pęczaku używa się jako przynęty, więc każdy szanujący się wędkarz powinien go posiadać.
Pory w
śmietanie również doskonale komponują się z
rybą, a nie są trudne do zrobienia. Ogólnie obiad jest prosty, nie zawiera skomplikowanych przypraw, a jego sukces tkwi w doskonale dobranym połączeniu smaków i najlepszej jakości świeżych składników.

Składniki (na 3 porcje):
Ryba3
filety z białej ryby (najlepiej ze
szczupaka, ale równie dobrze może być
świeży dorsz)1
jajko2 łyżki
mlekakilka łyżek
mąki (ziemniaczanej, lub pszennej)
sól,
pieprztrochę
oleju do smażenia
Pory w
śmietanie3
pory2 ząbki
czosnku2 łyżki
masła1 łyżka
oleju lub
oliwy6 łyżek
śmietany (ja użyłam 12% do zup i
sosów)1
żółtkook 1 łyżki
koperkusól,
pieprzKasza pęczakok 1 szklanki suchej
kaszy pęczak
woda z odrobiną
soliPrzygotowanie:
Rybę należy dokładnie oczyścić z ości, oprószyć
solą,
pieprzem i odstawić (
ryba do smażenia powinna być w temperaturze pokojowej, inaczej, zbytnio zrumieni się z wierzchu, a zostanie surowa w środku).W garnku gotujemy pęczak, aż do miękkości, w lekko osolonej wodzie (ok 20 minut).W międzyczasie drobno kroimy
pory (należy je wcześniej ponacinać i dokładnie umyć, gdyż mogą zawierać piasek, również w środku) oraz
czosnek. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
masło i
pory, po chwili
czosnek.
Pory należy dusić do miękkości (ok 20 minut). W czasie duszenia trzeba je doprawić
solą i
pieprzem do smaku. W osobnej misce łączymy
śmietanę z
żółtkiem i
koperkiem. Kiedy
pory będą już miękkie dodajemy sos, wszystko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.Na kilka minut przed końcem gotowania
porów i
kaszy rozgrzewamy patelnię z odrobiną
oleju do smażenia
ryby. Oprószamy ją
mąką, następnie maczamy w
jajku roztrzepanym z
mlekiem i układamy skórą do dołu na gorącej patelni. Przykrywamy i smażymy kilka minut (ok 3), w zależności od grubości filetu (
mięso powinno ściąć się co najmniej w połowie i zrumienić od
spodu), po tym czasie delikatnie przekręcamy filety i smażymy jeszcze ok 1-2 minut (
ryby nie należy smażyć zbyt długo, żeby nie wyschła i pozostała soczysta,
mięso powinno dzielić się na
płatki).Kiedy
ryba jest już gotowa, serwujemy ją z sosem
śmietanowo-
porowym i
kaszą pęczak. Prosto i pysznie.Z podziękowaniami dla mojego taty, który złapał wspaniałego, 60 cm
szczupaka!





