ßßß
Cookit - przepis na Kotleciki z jajek i sos koperkowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kotleciki z jajek i sos koperkowy
Składniki
Jajko
Sól
Pieprz
Czosnek
Szczypiorek
Koperek
Masło
Śmietana
Mleko
Mąka
Sok z cytryny
Wykonanie
8
jajek
na twardo1
jajko
surowe
sól
pieprz
1 ząbek
czosnku
szczypiorek
1 łyżka usiekanego
koperku
na sospęczek
koperku
kilka
szczypiorek
1 łyżka
masła
200 ml
śmietany
1 szkl
mleka
2 łyżki
mąki
sól
pieprz
kilka kropel
soku z cytryny
Jajka
na twardo posiekać , dodać
jajko
surowe , zmiażdżony
czosnek
,
szczypiorek
i
koperek
, doprawić
solą
i
pieprzem
i wymieszać masę jajeczną. Formować małe kotleciki panierować w
bułce tartej
i usmażyć na rumiany kolor.sos;
Koperek
posiekać drobno. W rondelku roztopić
masło
i przyrumienić króciutko
szczypiorek
.
Śmietanę
i
mleko
wymieszać razem, dodać
mąkę
i dobrze rozmieszać. Do rondelka wlać bazę sosu i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Gdyby sos był za gęsty można dodać odrobinę
mleka
. Do sosu wrzucić
koperek
i mieszając gotować ok 5 min. doprawić
solą
,
pieprzem
i
sokiem z cytryny
. Podawać kotleciki na gorąco z mlodymi
ziemniakami
, polewać sosem
koperkowym
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/06/kotleciki-z-jajek-i-sos-koperkowy.html
Przepisy powiązane
Naleśniki lub krokiety z farszem z jajek
Tarta z zakręconą cukinią
Młoda kapusta z koperkiem do obiadu
W śląskim warzywniku
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W POTRAWCE
Składniki powiązane (0)