Wykonanie
Kurczak w cieście kojarzy się nam często z typowym
kurczakiem z „chińczyka” razem z
ryżem i
sosem słodko-kwaśnym. Mój
kurczak jest jednak inny! Ciasto jest lekkie i delikatne i przede wszystkim ma ono obtaczać
kurczaka cienką warstwą, a nie stanowić większą część dania. Do tego podaję sos na bazie
mleczka kokosowego z
bazylią oraz
orzeszkami ziemnymi, który doskonale uzupełnia smak. Danie to jest dobre na przekąskę, ale po dodaniu
ryżu i surówki powstanie danie obiadowe.

Składniki:
Kurczak w cieście:1 podwójna
pierś z kurczaka1
jajkook 200g
mąkiok 100ml
mleka2 łyżki
wiórków kokosowychłyżeczka
kurkumyłyżeczka
papryki chilli w proszku,
płatków chilli lub poprostu
ostrej paprykiodrobina
soliolej roślinny do głębokiego smażeniaSos:garstka listków świeżej
bazyliigarść
orzeszków ziemnych400 ml
mleczka kokosowegosok z jednej
limonkisól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kurczaka umyć, oczyścić ze wszystkich błonek i pokroić niezbyt dużą kostkę (ok 1,5cm x 15,cm), oprószyć go
solą i
ostrą papryczką. Odstawić do lodówki na ok 20 minut.W międzyczasie przygotować sos.
Orzeszki ziemne oraz
bazylię należy zmiksować (najlepiej w malakserze) dość drobno – tak żeby nie było zbyt dużych kawałków
orzechów, a jedynie ich okruszki. Na patelnie lub do garnuszka wlać
mleczko kokosowe, następnie dodać orzeszki z
bazylią. Wszystko zagotować i chwilę odparować, aby sos był dość gęsty. Wlać
sok z limonki, doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać i sos gotowy.Ciasto: W misce rozmieszać
mąkę, dodać
jajko,
wiórki kokosowe,
kurkumę oraz
mleko. Wszystko dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Ciasto powinno oblepiać łyżkę cienką warstwą, nie powinno być zbyt gęste, ale też konsystencja powinna być bardziej gęsta niż np. ciasto naleśnikowe. Wrzucić
kurczaka do ciasta. Na patelni (lub we frytkownicy) rozgrzać dość dużą warstwę
oleju. Łyżką nabierać po kawałku
kurczaka i wkładać na patelnię (
olej powinien być bardzo gorący i powinno natychmiast skwierczeć).
Kurczak powinien smażyć się ok 3 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty i przyrumieniony. Gotowego
kurczaka wykładać łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Dzięki smażeniu w cieście i głębokim tłuszczu
kurczak pozostaje soczysty. Podajemy go polanego sosem, można udekorować również liśćmi
sałaty i wiórkami kokosowymi. Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.




