Wykonanie

Składniki:1 podwójna
pierś kurczaka1
jajko1/2 szklanki
mąki1/3 szklanki
mlekaSól,
pieprz,
papryka czerwona ostra,
kurkuma2 szklanki
mąki do obtoczenia
Olej do smażeniaPrzepis:Pierś kroimy w paski wzdłuż dłuższego
boku o grubości ok. 0,5 cm. Następnie solimy je, dodajemy
pieprzu i
czerwonej papryki ostrej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do wysokiego naczynia wbijamy
jajko, dodajemy 1/2 szklanki
maki,
mleko, szczyptę
soli,
pieprzu i odrobinę
kurkumy. Ciasto miksujemy blenderem, tak aby je odpowiednio napowietrzyć (ciasto ma być gęste). Następnie przelewamy je do miski z
mięsem i mieszamy, tak aby ciasto dokładnie oblepiło
mięso.
Olej (najlepiej w głębokiej brytfance lub frytkownicy) nagrzewamy do ok. 170C (
oleju musi być sporo - tak aby stripsy mogły w nim "pływać").
Mięso w cieście przekładamy do pojemnika z 2 szklankami
mąki i potrząsamy nim, aby
mąka przywarła do
mięsa. Następnie wrzucamy
mięso do rozgrzanego
oleju i smażymy na złoty kolor. Stripsy podajemy z ulubionymi dodatkami np. z frytkami.