Wykonanie
Przepis podpatrzyłam tutaj, lekko go zmodyfikowałam :-)
Składniki:7 skrzydełek z
kurczakapół łyżeczki sol iłyżeczka
ostrej paprykiszczypta
płatków chilipół łyżeczki słodkiej papr ykipół łyżeczki
pieprzuNa gęste ciast o naleśnikowe:1
jajko1/4 łyżeczki
soliłyżeczka
ostrej paprykipół łyżeczki słodkiej papr ykiszczypta
płatków chilipół łyżeczki
pieprzupół szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
mlekaNa p anierkęok. szklanki
mąki pszennejDoda tkowo:
olej do smażeniaPrzygotowanie:Skrzydełka umyłam i osuszyłam. Każde z nich podzieliłam na trzy części, odrzucając najmniejsze (lotki).Wymieszałam
przyprawy i natarłam nimi
mięso. Odstawiłam do lodówki na dwie godziny.Przygotowałam ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką (można mikserem bądź blenderem).Każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczyłam w cieście.Do miski przesiałam
mąkę do panierowania i obtaczałam w niej kawałki
kurczaka.W garnku do smażenia (można we frytkownicy lub głębokiej patelni) rozgrzałam
olej (tyle, aby
kurczak był cały zanurzony) i smażyłam partiami skrzydełka przez około 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor.Usmażone skrzydełka osuszałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Podawałam z opiekanymi ziemniaczkami i
sosem czosnkowym.