Wykonanie
Ostatni hit z Kwestii SmakuPostanowiłam zainspirować się tym przepisem i stworzyć coś podobnegoOczywiście przepis jest trochę zmieniony, jak to zwykle robię, ale wyszło na prawdę dobre!

Składniki:Burgery (na 6 burgerów):600 gram
piersi z kurczaka1
cukinia1
młoda cebula ze
szczypiorkiem1 ząbek
czosnku1/2 łyżki
masła + 1/2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz,
suszone oregano i suszona
bazylia (po około 1 łyżeczki)Ciepła
sałatka z
kaszy (porcja na 3-4 osoby)3/4 szklanki
kaszy jaglanejopakowanie
pomidorków koktajlowych (około 10-15 sztuk)kilka
suszonych pomidorów w
oliwie (ja użyłam pasty z
suszonych pomidorów – około 2-3 łyżeczki)kawałek
sera fetaodrobina
soli,
pieprzuPrzygotowanie:Burgery:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać
oliwę z
masłem, następnie dodać
cebulkę i smażyć przez kilka minut aż się zeszkli. Na patelnie dodać posiekany drobno ząbek
czosnku i jeszcze chwilę smażyć, następnie dodać startą na tarce
cukinie, odrobinę
soli,
pieprzu oraz suszonych
ziół. Wszystko smażyć około 10 minut, aż
cukinia puści i odparuje całą
wodę, ostudzić. W międzyczasie oczyszczone
piersi z kurczaka zmielić w maszynce, albo pokroić w drobną kostkę (w tym przypadku można najpierw roztłuc piersi tłuczkiem a później posiekać, albo posiekać w kostkę a później jeszcze roztłuc ostrą częścia noża aż powstanie coś w stylu
mięsa mielonego). Wymieszać dokładnie (najlepiej wyrobić lekko ręcznie)
cukinię z
mięsem, dodać szczyptę
soli. Ręcę delikatnie wysmarować
oliwą z oliwek i formować burgery (powinno wyjść około 6ciu). Burgery smażyć, najlepiej na patelni grillowej (wtedy robimy to bez tłuszczu), po kilka minut z każdej strony. Myślę, że można je również upiec w piekarniku lub usmażyć z odrobiną tłuszczu na zwykłej patelni.
Kasza:
Kaszę jaglaną zalać dwoma szklankami
wody, dodać szczyptę
soli oraz łyżkę
oleju spod suszonych pomidorów i ugotować do miękkości (około 15 minut). Do gorącej jeszcze
kaszy dodać posiekane drobno
suszone pomidory, pokrojoną w kostkę
fetę oraz pokrojone w ćwiartki
pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku.Gotowe burgery podajemy na ciepło z
sałatką z
kaszy oraz można dodać odrobinę
jogurtu naturalnego.
