ßßß
Składniki:8 - 10 płatów lasagne1 opakowanie sera feta30 g masła500g cukinii4 pomidory (nie mogą być zbyt miękkie)2 cebule4 łyżki parmezanupęczek bazylii4 łyżki oliwypieprz i ewentualnie sólWykonanie:Cebulę kroimy w plasterki i szklimy z 2 łyżkami oliwy. Cukinię kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Solimy i pieprzymy a następnie grillujemy na patelni grillowej (lub podsmażamy). Pomidory kroimy w grube plastry i grillujemy. Płaty lasagne gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odkładamy.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy pierwszą warstwę ciasta. Na to kładziemy cukinię, starty parmezan, cebulę, pomidory, posiekaną bazylię, a na wierzch pokruszoną fetę. Następnie znowu kładziemy płat ciasta i następne warstwy, aż wyczerpią się nam składniki. Na sam wierzch kładziemy płat ciasta i posypujemy parmezanem i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy 10 - 15 minut w 200 stopniach. Przed podaniem lekko studzimy.
/wydrukuj przepis/