Wykonanie
Pyszne i bardzo zdrowe burgery! Uwielbiam
buraczki i
kaszę jaglaną, a połączenie tych dwóch rzeczy jest na prawdę bardzo dobre. Moje burgery zrobiłam lekko na włoską nutę dodając do nich
parmezan oraz sporą ilość
natki pietruszki.

Składniki (na 6-7 burgerów):3 średnie
buraczki2/3 szklanki
kaszy jaglanej (odmierzonej przed ugotowaniem)1 duża
czerwona cebula1 duży (dałam baardzo duży) ząbek
czosnku1
papryczka chilli (opcjonalnie, można dać np. trochę
chilli w proszku)kilka łyżek
oliwy z oliwek1/4 szklanki
bułki tartej (użyłam domowo robionej)1/4 szklanki startego
parmezanuspora garść
natki pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz, po około łyżeczce suszonej
bazylii i
oreganoPrzygotowanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i lekko szklimy na patelni na łyżce
oliwy z oliwek. Kiedy
cebula się zeszkli dodajemy posiekany
czosnek i
papryczkę chili i smażymy jeszcze około 2-3 minut aż wszystkie aromaty się połączą.Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.W tym momencie proponuję założyć jednorazowe rękawiczki, gdyż
buraczki na prawdę mocno brudzą ręce.
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o średnich lub grubych oczkach do dużej miski. Dodajemy do nich
kaszę oraz podsmażoną
cebulę z
czosnkiem i
chilli. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy i dodajemy
parmezan. Następnie całą masę należy wyrabiać ręcznie dodając
bułkę tartą i kilka łyżek
oliwy (około 2-3). Masa powinna być jednolita, dość zwarta i burgery które uformujemy nie powinny się rozpadać. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej
bułki tartej i/lub
oliwy aby wszystko „się skleiło”. Następnie formujemy dość płaskie burgery, układamy na blaszce i pieczemy 25 minut (na ostatnie 5 minut można włączyć piekarnik na 200 stopni żeby burgery zrobiły się chrupiące z zewnątrz).Burgery smakują doskonale same, ale można z nich również zrobić z nich „tradycyjne” burgery, czyli dodać
bułkę,
sałatę,
pomidora, ogóreczki itp. Ja zjadłam je jednak same z odrobiną sosu na bazie
jogurtu naturalnego z dodatkiem
miodu i
musztardy (składniki zmieszane w proporcjach „do smaku”).
