Wykonanie

Składniki (na 2 porcje):2 porcje ugotowanej
kaszy jaglanej (czyli około 1/2 kubka suchej
kaszy)
krewetki, około 300 g1 mała
cukiniaokoło 150 g
kurek1/2
czerwonej cebuli1 ząbek
czosnkusok z połowy
cytryny1 łyżeczka
masła1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprztrochę słodkiej, mielonej
papryki1 łyżka tartego
parmezanu (opcjonalnie)świeża
natka pietruszki (lub np.
bazylia) do dekoracjiPrzygotowanie:
Krewetki skrapiamy
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem i lekko
słodką papryką. Odstawiamy, żeby się lekko zamarynowały.
Cebulę siekamy drobno, wrzucamy na patelnię i dodajemy
oliwę oraz odrobinę
masła. Smażymy około 2-3 minut aż lekko się zeszkli. Dodajemy posiekany drobno ząbek
czosnku oraz dokładnie umyte i oczyszczone
kurki (nie trzeba ich wcześniej kroić drobniej, chyba że mamy bardzo duże
grzyby). Wszystko smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę
cukinię, wszystko dość obficie posypujemy
pieprzem (najlepiej świeżo mielonym), mieszamy i przykrywamy. Dusimy około 5 minut, aż
cukinia i
kurki będą miękkie.Dodajemy
krewetki i wszystko smażymy około 2 minut.Następnie dodajemy ugotowaną
kaszę i wszystko dokładnie mieszamy, smażymy do czasu aż
kasza będzie gorąca i
krewetki zupełnie różowe (ale nie dużo dłużej, gdyż przesmażone
krewetki zrobią się lekko gumowate). Doprawiamy do smaku jeszcze
solą i
pieprzem. Uwaga! Pamiętajcie, żeby nie solić
kurek przed duszeniem, ponoć wtedy potrzebują dużo dłużej żeby stać się miękkie, całą potrawę doprawiam więc
solą na koniec.Wszystko posypujemy
parmezanem oraz
natką pietruszki.Uwagi:
Krewetki polecam użyć surowe (szare). Jeśli mamy mrożone, należy je rozmrozić wcześniej.Jeśli chodzi o
cebulę to również możemy dać np.
młodą cebulkę albo
szalotki. Ja po prostu akurat najbardziej lubię
czerwone cebule.Swoje danie zrobiłam z
kaszą jaglaną i uważam, że ta najbardziej pasuje, jednak myślę, że możecie też spróbować np. pęczak albo nawet
kaszę gryczaną.
