ßßß
Składniki (na 3 porcje):1/2 kubka kaszy bulgur1 kalafior1 duża czerwona cebula1 puszka ciecierzycy (ja użyłam świeżo gotowanej)1 granatgarstka orzeszków piniowychprzyprawy: po około 2-3 łyżeczki kminu rzymskiego i słodkiej mielonej papryki, około 2 łyżeczki mielonej kolendry, ostrej papryki w proszku, około 1 łyżeczka cynamonu, gałki muszkatołowejsól, pieprzolej roślinny lub oliwa z oliwekświeże zioła – garstka mięty, garść natki pietruszkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kalafiora kroimy w różyczki, skrapiamy lekko oliwą (około 1-2 łyżki), posypujemy mniej więcej 1/3 przypraw, lekko solą i wkładamy do piekarnika. Kalafiora pieczemy około 30-40 aż będzie al dente i lekko zarumieni się z wierzchu.Cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy trochę oleju (1-2 łyżki), wrzucamy cebulę i smażymy aż lekko się zeszkli. Dodajemy pozostałe przyprawy i smażymy aż wszystko zacznie pięknie pachnieć.Na patelnie dodajemy kaszę i zalewamy około szklanką wody. Wszystko przykrywamy i gotujemy około 10 minut (albo czas podany na opakowaniu kaszy, do czasu aż kasza będzie miękka). Doprawiamy wszystko jeszcze do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną więcej przypraw jeśli lubimy bardzo wyraziste smaki.Dodajemy soczewicę, podprażone chwilę na suchej patelni orzeszki pinii oraz kalafior. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy aż ciecierzyca się zagrzeje.Gotowe danie posypujemy pestkami granatu oraz posiekanymi świeżymi ziołami. Ta potrawa jest doskonała na ciepło jak również na zimno.Zamiast kaszy bulgur można użyć również np. kaszę kuskus (wtedy dodać ją na koniec już ugotowaną) lub np. kaszę jaglaną.