Wykonanie

Składniki (na 3 porcje):1/2 kubka
kaszy bulgur1
kalafior1 duża
czerwona cebula1 puszka
ciecierzycy (ja użyłam świeżo gotowanej)1
granatgarstka
orzeszków piniowychprzyprawy: po około 2-3 łyżeczki
kminu rzymskiego i słodkiej mielonej
papryki, około 2 łyżeczki mielonej
kolendry,
ostrej papryki w proszku, około 1 łyżeczka
cynamonu,
gałki muszkatołowejsól,
pieprzolej roślinny lub
oliwa z oliwekświeże
zioła – garstka
mięty, garść
natki pietruszkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Kalafiora kroimy w różyczki, skrapiamy lekko
oliwą (około 1-2 łyżki), posypujemy mniej więcej 1/3 przypraw, lekko
solą i wkładamy do piekarnika.
Kalafiora pieczemy około 30-40 aż będzie al dente i lekko zarumieni się z wierzchu.
Cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy trochę
oleju (1-2 łyżki), wrzucamy
cebulę i smażymy aż lekko się zeszkli. Dodajemy pozostałe
przyprawy i smażymy aż wszystko zacznie pięknie pachnieć.Na patelnie dodajemy
kaszę i zalewamy około szklanką
wody. Wszystko przykrywamy i gotujemy około 10 minut (albo czas podany na opakowaniu
kaszy, do czasu aż
kasza będzie miękka). Doprawiamy wszystko jeszcze do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie odrobiną więcej przypraw jeśli lubimy bardzo wyraziste smaki.Dodajemy
soczewicę, podprażone chwilę na suchej patelni
orzeszki pinii oraz
kalafior. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy aż
ciecierzyca się zagrzeje.Gotowe danie posypujemy pestkami
granatu oraz posiekanymi świeżymi
ziołami. Ta potrawa jest doskonała na ciepło jak również na zimno.Zamiast
kaszy bulgur można użyć również np.
kaszę kuskus (wtedy dodać ją na koniec już ugotowaną) lub np.
kaszę jaglaną.
