Wykonanie

Składniki:1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy1/2 szklanki suchej
kaszy bulgur1 szklanka ugotowanej
soczewicy (dałam czerwoną)1
czerwona cebula1 ząbek
czosnkuokoło 50 g chorizogarść
suszonej żurawiny2 łyżeczki Harrisygarść świeżej
kolendrykilka łyżek
jogurtu naturalnegoPrzyprawysól,
pieprz,1 łyżeczka mielonej
kurkumy1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuPrzygotowanie:Chorizo kroimy w pół plasterki, wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę to samo
czosnek. Kiedy chorizo zacznie się smażyć dodajemy
cebulę i smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy
czosnek oraz
przyprawy:
kurkumę,
kolendrę,
kmin rzymski,
cynamon oraz harrisę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy bulgur i zalewamy 1 szklaną
wody. Wszystko gotujemy około 10 minut (aż bulgur zmięknie ale się nie rozgotuje). Na koniec dodajemy lekko posiekaną
żurawinę, ugotowaną
soczewicę oraz
ciecierzycę. Wszystko doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i jeszcze ewentualnie harrisą. Danie podajemy z
jogurtem oraz świeżą
kolendrą.Uwagi:Zamiast bulguru można też użyć innej
kaszy, np. pęczaku czy jaglanej, albo nawet
ryżu. Trzeba tylko odpowiednio dostosować czas gotowania.Z 2 łyżeczkami harrisy potrawa wyszła dosyć pikantna, jeśli nie lubicie ostrych smaków
dajcie mniej tej
przyprawy.Harrisę można również całkowicie pominąć i dać w ramach niej trochę więcej przypraw oraz
czosnku i świeże
ostre papryczki.Opcjonalnie do dania pasować będą też
pomidory albo passata pomidorowa.