ßßß
Składniki:1 szklanka ugotowanej ciecierzycy1/2 szklanki suchej kaszy bulgur1 szklanka ugotowanej soczewicy (dałam czerwoną)1 czerwona cebula1 ząbek czosnkuokoło 50 g chorizogarść suszonej żurawiny2 łyżeczki Harrisygarść świeżej kolendrykilka łyżek jogurtu naturalnegoPrzyprawysól, pieprz,1 łyżeczka mielonej kurkumy1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPrzygotowanie:Chorizo kroimy w pół plasterki, wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę to samo czosnek. Kiedy chorizo zacznie się smażyć dodajemy cebulę i smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, kmin rzymski, cynamon oraz harrisę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy bulgur i zalewamy 1 szklaną wody. Wszystko gotujemy około 10 minut (aż bulgur zmięknie ale się nie rozgotuje). Na koniec dodajemy lekko posiekaną żurawinę, ugotowaną soczewicę oraz ciecierzycę. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze ewentualnie harrisą. Danie podajemy z jogurtem oraz świeżą kolendrą.Uwagi:Zamiast bulguru można też użyć innej kaszy, np. pęczaku czy jaglanej, albo nawet ryżu. Trzeba tylko odpowiednio dostosować czas gotowania.Z 2 łyżeczkami harrisy potrawa wyszła dosyć pikantna, jeśli nie lubicie ostrych smaków dajcie mniej tej przyprawy.Harrisę można również całkowicie pominąć i dać w ramach niej trochę więcej przypraw oraz czosnku i świeże ostre papryczki.Opcjonalnie do dania pasować będą też pomidory albo passata pomidorowa.