Wykonanie
Idealna przekąska na upalne dni. Można ją podawać do różnych
mięs duszonych, pieczonych czy grillowanych, choć sama w sobie jest także dość pożywna i co najważniejsze, dzięki dodatkowi świeżej
mięty bardzo orzeźwiająca.
Sałatka ta pochodzi z Libanu. Oryginalnie przygotowuje się ją z
kaszą bulgur, ale bardzo popularna jest jej wersja z
kaszą kuskus.Do zrobienia sałatki zainspirował mnie przepis Panny Malwinny z Filozofii smaku.

Składniki na 4 porcje:100 g
kaszy bulgur1 duży
pomidor1/2
czerwonej paprykipęczek
natki pietruszki1/4 szklanki posiekanej
miety1
cebula1/2 pęczka
szczypiorkusok z 1/2
cytryny4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
kolendry1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego
sól,
pieprz1.
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
oliwy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Początkowa ilość
wody powinna być taka, aby zakrywała
kaszę, podczas gotowania dolewamy w razie potrzeby i mieszamy, aby
kasza nie przywarła do dna. Pod koniec gotowania zakrywamy
kaszę pokrywką i trzymamy tak kilka minut – wtedy wypije całą pozostałą
wodę. Następnie studzimy i mieszamy z
oliwą i
sokiem z cytryny.2. Siekamy drobno
natkę pietruszki,
miętę,
szczypiorek i
cebulę.
Pomidora i
paprykę kroimy w drobną kostkę.3. Łączymy składniki z ostudzoną
kaszą. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
kminem i
kolendrą.4. Zależnie od upodobań można do niej dodać jeszcze pokrojony w kostkę świeży
ogórek,
migdały czy
czosnek.Przepis ląduje w mojej akcji Warzywa psiankowate z uwagi na udział
pomidora i
papryki 😉