ßßß
Składniki na 4 porcje:100 g kaszy bulgur1 duży pomidor1/2 czerwonej paprykipęczek natki pietruszki1/4 szklanki posiekanej miety1 cebula1/2 pęczka szczypiorkusok z 1/2 cytryny4 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki kminu rzymskiegosól, pieprz1. Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Początkowa ilość wody powinna być taka, aby zakrywała kaszę, podczas gotowania dolewamy w razie potrzeby i mieszamy, aby kasza nie przywarła do dna. Pod koniec gotowania zakrywamy kaszę pokrywką i trzymamy tak kilka minut – wtedy wypije całą pozostałą wodę. Następnie studzimy i mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny.2. Siekamy drobno natkę pietruszki, miętę, szczypiorek i cebulę. Pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę.3. Łączymy składniki z ostudzoną kaszą. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminem i kolendrą.4. Zależnie od upodobań można do niej dodać jeszcze pokrojony w kostkę świeży ogórek, migdały czy czosnek.Przepis ląduje w mojej akcji Warzywa psiankowate z uwagi na udział pomidora i papryki 😉