Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na danie jakie powstało w ramach comiesięcznego cyklu 3 po 3 grupy wspólnego gotowania, do jakiej należę. Trzy składniki, jakie musiały znaleźć się w potrawie, to
ryba,
pietruszka i
cytryna. Ja podeszłam do tematu dość klasycznie.
Łosoś w takim wydaniu smakuje znakomicie. Sos
pietruszkowy z dodatkiem
soku z cytryny jest niezwykle orzeźwiający. Nadaje lekkości łososiowi, który jest bardzo tłustą
rybą.Gdy kupowałam
łososia w pewnym dyskoncie, Pan kasjer powiedział do mnie: „O, dwa łosie w sosie!”. Uśmiałam się, tym bardziej, że zgadł, jakie mam
plany względem zakupionej
rybki 😉Razem ze mną połączenie
ryba +
natka pietruszki +
cytryna wypróbowały: Shinju, Martynosia i Panna Malwinna .
ŁOSOŚ Z SOSEM
PIETRUSZKOWYMSkładniki na 4 porcje:filet z
łososia ze skórą (lub 4 kawałki o wadze łącznej ok. 1 kg)1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1 łyżka
oliwySos
pietruszkowy:szklanka
śmietany 18%1 pęczek
natkisok z 1
cytrynyszczypta
soli1/2 łyżeczki
ostrej papryki1. Filet z
łososia opłukać, osuszyć, podzielić na 4 części, natrzeć
kolendrą i
pieprzem ziołowym.2. Patelnię grillową posmarować cienką warstwą
oliwy. Dobrze rozgrzać. Ułożyć kawałki
łososia skórą do dołu. Smażyć po 8-10 minut z każdej strony.3. Wycisnąć
sok z cytryny.
Natkę drobno posiekać.4. Do rondelka wlać
śmietanę. Podgrzać i stopniowo wymieszać. Dodać posiekaną
natkę oraz
przyprawy. Zagotować.5. Zmiksować sos blenderem.6.
Łososia podawać z puree ziemniaczanym i surówką (np. z
marchewki,
jabłka i
pora) polane obficie sosem
pietruszkowym.