ßßß
ŁOSOŚ Z SOSEM PIETRUSZKOWYMSkładniki na 4 porcje:filet z łososia ze skórą (lub 4 kawałki o wadze łącznej ok. 1 kg)1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1 łyżka oliwySos pietruszkowy:szklanka śmietany 18%1 pęczek natkisok z 1 cytrynyszczypta soli1/2 łyżeczki ostrej papryki1. Filet z łososia opłukać, osuszyć, podzielić na 4 części, natrzeć kolendrą i pieprzem ziołowym.2. Patelnię grillową posmarować cienką warstwą oliwy. Dobrze rozgrzać. Ułożyć kawałki łososia skórą do dołu. Smażyć po 8-10 minut z każdej strony.3. Wycisnąć sok z cytryny. Natkę drobno posiekać.4. Do rondelka wlać śmietanę. Podgrzać i stopniowo wymieszać. Dodać posiekaną natkę oraz przyprawy. Zagotować.5. Zmiksować sos blenderem.6. Łososia podawać z puree ziemniaczanym i surówką (np. z marchewki, jabłka i pora) polane obficie sosem pietruszkowym.