Wykonanie
Chermoula to tradycyjna marynata do
mięs i ryb, która cieszy się dużą popularnością w Maroku, Libii, Tunezji i Algierii. Jest kilka sposobów jej przyrządzania, ale najczęściej taka marynata zawiera świeżą
kolendrę,
natkę pietruszki, kumin i
czosnek. Ja zainspirowałam się marokańskim przepisem Alii. Idealnie byłoby ją podać z
kuskusem lub marokańskim
chlebkiem, ale
pstrąg będzie pyszny również z pieczonymi
ziemniakami. Polecam, smacznego:)Polecam też inne moje przepisy na
pstrąga:) na 2 porcje:2
pstrągi na marynatę:mały pęczek świeżej
kolendry,3 łyżki posiekanej
natki pietruszki,3-4 ząbki
czosnku,1-2 łyżeczki
ostrej papryki,łyżeczka kuminu,2 łyżeczki
soku z cytryny,4 plasterki
cytryny,
sól,
pieprzkilka łyżek
oliwy (u mnie ekologiczna
oliwa ze sklepu Smaki Ziemi)Świeże
zioła i
czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z
przyprawami. Dodać
sok z cytryny i tyle
oliwy, by powstała gęsta pasta (marynatę można też zmiksować w blenderze - wtedy łatwiej będzie ją rozprowadzić na rybie). Każdego
pstrąga oprószyć
solą i
pieprzem, posmarować marynatą ich wnętrze i wierzch (warto zrobić 2-3 nacięcia na wierzchu). Odłożyć na 15-30 minut. Do każdej
ryby włożyć po 2-3 plasterki
cytryny, piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości
ryby).