ßßß Cookit - przepis na Pstrąg w marynacie chermoula

Pstrąg w marynacie chermoula

nazwa

Wykonanie

Chermoula to tradycyjna marynata do mięs i ryb, która cieszy się dużą popularnością w Maroku, Libii, Tunezji i Algierii. Jest kilka sposobów jej przyrządzania, ale najczęściej taka marynata zawiera świeżą kolendrę, natkę pietruszki, kumin i czosnek. Ja zainspirowałam się marokańskim przepisem Alii. Idealnie byłoby ją podać z kuskusem lub marokańskim chlebkiem, ale pstrąg będzie pyszny również z pieczonymi ziemniakami. Polecam, smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na pstrąga:) na 2 porcje:
2 pstrągi na marynatę:
mały pęczek świeżej kolendry,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3-4 ząbki czosnku,
1-2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka kuminu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
4 plasterki cytryny,
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy (u mnie ekologiczna oliwa ze sklepu Smaki Ziemi)
Świeże zioła i czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z przyprawami. Dodać sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gęsta pasta (marynatę można też zmiksować w blenderze - wtedy łatwiej będzie ją rozprowadzić na rybie). Każdego pstrąga oprószyć solą i pieprzem, posmarować marynatą ich wnętrze i wierzch (warto zrobić 2-3 nacięcia na wierzchu). Odłożyć na 15-30 minut. Do każdej ryby włożyć po 2-3 plasterki cytryny, piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ryby).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/10/pstrag-w-marynacie-chermoula.html