ßßß
(4 porcje)Składniki na zupę:1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowegosól i pieprz1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej1 szczypta pieprzu chilli cayenne8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 szklanka mleka kokosowegosól do smakuuprażone i posiekane orzechy włoskie do podania1-2 szczypty wędzonej papryki do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej warstwie cebulę i dynię, następnie posól je i popieprz. Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu.Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut.W międzyczasie przygotuj puree z jarmużu. W małym garnku umieść jarmuż, mleko kokosowe, cebulę, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, do miękkości.Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.Podawaj zupę dyniową w miseczkach wraz z kilkoma łyżkami puree z jarmużu. Posyp prażonymi orzechami i wędzoną papryką i podawaj.Smacznego!
English versionPumpkin and kale puree soup(4 servings)Ingredients for the soup:1 kg pumpkin, cut into cubes1/2 onion, sliced1-2 glugs of mild extra virgin olive oil3-4 cups vegetable or chicken stocksalt and pepper1 tsp grated nutmeg1 pinch of cayenne pepperIngredients for the kale puree:8 big kale leaves deveined1/4 onion, diced2 garlic cloves, minced1 cup coconut milksalt to tasteroasted walnuts roughly chopped1-2 pinches smoked paprikaPreparation:Preheat oven to 220 oC.On a baking pan lined with aluminum foil or parchment paper, toss the pumpkin, onion, salt and pepper and one glug of olive oil all in one layer. Roast in the oven for about 30-35 minutes, shake the pan from time to time, until the little cubes are fork tender, and toasty.Remove pan from the oven, and in a medium size deep pot, add the pumkin, add the 3 cups of stock, salt, nutmeg, pepper, and puree with the help of hand blender. Check for thickness and if needed add another cup of stock. Let your soup warm up on a low low heat, and stir constantly.For the kale puree, in a small pot place the leafy parts of the kale, discarding the main vein. Add the coconut milk, onion, garlic, salt and pepper. Cover the pot over a slow simmer for about 7-10 minutes until the kale feels soft.Remove from the stove and using blender to puree the kale mixture. Adjust seasoning with salt and pepper.Serve the soupin the bowls with the kale swirl. Sprinkle some roasted walnuts, and a pinch of smoked paprika and serve.Enjoy!
Share the post "Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup"

