Wykonanie
Chipsy z
jarmużu to najbardziej uzależniająca rzecz jaką przygotowuję. Nie spocznę, dopóki nie schrupię wszystkich.
Serio. Całe szczęście, że są zdrowe. Robię te
chipsy bardzo często, ale zawsze znikają w trybie natychmiastowym. I muszę szczerze przyznać, że większość zjadam ja, wyciągając z piekarnika, zanim zdążą przestygnąć. Wydaje mi się, że to na pewno uzależnienie. Ale prawda jest taka, że spokojnie możemy je wcinać.
Jarmuż jest super zdrowy, więc nie mam wyrzutów. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego cuda, to bardzo polecam. Są najlepsze na świecie!
Składniki:liście
jarmużu- u mnie ok 500 g4 łyżki
oliwy lub
olejułyżeczka
chili lub łyżeczka wędzonej hiszpańskiej
paprykisólWykonywanie:
Jarmuż umyj i osusz. Usuń twarde łodygi i porozdzielaj liście na mniejsze kawałki.
Olej wymieszaj z
przyprawami.
Olej wymieszaj dokładnie z
jarmużem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub matą do pieczenia.
Jarmuż rozłóż na blaszce tak, aby liście się nie dotykały. Mogą być ciasno ułożone, ale nie
mogę na siebie nachodzić. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok 6-10 minut aż liście będą chrupiące, ale nie spalone. Uważaj, chwila nieuwagi i będą spalone.Smacznego!