ßßß Cookit - przepis na Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

nazwa

Wykonanie

Chipsy z jarmużu, to pomysł na zdrową i niskokaloryczną przekąskę. W przeciwieństwie do innych chipsów warzywnych nie wymagają starannego krojenia i długiego suszenia - przygotowuje się je w kilka minut. Czy to nie zachęca do przygotowania tych chipsów?
Wystarczy włączyć piekarnik i w trakcie gdy się nagrzewa, umyć i pociąć nożyczkami liście jarmużu, skropić olejem, posolić i posypać ulubioną przyprawą. Suszenie jarmużowych chipsów trwa od 5-15 minut, w zależności od ich grubości. Chipsy są gotowe gdy liście jarmużu są suche jak jesienne liście;) Nie należy suszyć jarmużu w zbyt wysokich temperaturach, ponieważ łatwo się przypala.
Jesteście ciekawi jak to smakuje? Byłam nieco zaskoczona ich smakiem, trudno konkretnie go określić, najwłaściwsze wydaje mi się - orzechowo-brokułowo-kalafiorowy z odrobiną goryczy. Prawda, że brzmi zachęcająco? :)
Wydawało mi się, że chipsy z jarmużu nie przyjmą się w moim domu. Dziecko podejrzliwie i z lekkim wstrętem oglądało te suche i pomarszczone liście. Gdy po jakimś czasie wróciłam do pokoju okazało się, że syn zdecydował się spróbować ,,wynalazku mamusi" i pożarł miskę tych chipsów. Wniosek: jedzenie chipsów jest bardzo wciągające, nawet tych najzdrowszych.
Składniki:
kilka liści jarmużu
olej
sól
ulubione dodatki (sezam, papryka, curry, czubrica, chili, czosnek granulowany)
Przygotowanie:
Jarmuż umyć, osuszyć, delikatne części liści oddzielić od grubych łodyżek i pociąć nożyczkami. Ważne, aby liście na chipsy, były pokrojone na kawałki o w miarę podobnej wielkości - łatwiej je równomiernie wysuszyć.
Przełożyć jarmuż do miski, skropić olejem i wymieszać rękami. Wszystkie liście powinny być pokryte niewielką ilością oleju.
Liście jarmużu równomiernie rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenie.
Liście obsypać solą i dowolnym ulubionym dodatkiem (użyłam sezamu).
Nagrzać piekarnik do 100 stopni. Suszyć liście jarmużu od 20 minut, do całkowitego wysuszenia.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/08/chipsy-z-jarmuzu.html