Wykonanie
Chipsy z
jarmużu, to pomysł na zdrową i niskokaloryczną przekąskę. W przeciwieństwie do innych
chipsów warzywnych nie wymagają starannego krojenia i długiego suszenia - przygotowuje się je w kilka minut. Czy to nie zachęca do przygotowania tych chipsów?Wystarczy włączyć piekarnik i w trakcie gdy się nagrzewa, umyć i pociąć nożyczkami liście
jarmużu, skropić
olejem, posolić i posypać ulubioną
przyprawą. Suszenie
jarmużowych chipsów trwa od 5-15 minut, w zależności od ich grubości.
Chipsy są gotowe gdy liście
jarmużu są suche jak jesienne liście;) Nie należy suszyć
jarmużu w zbyt wysokich temperaturach, ponieważ łatwo się przypala.Jesteście ciekawi jak to smakuje? Byłam nieco zaskoczona ich smakiem, trudno konkretnie go określić, najwłaściwsze wydaje mi się -
orzechowo-
brokułowo-
kalafiorowy z odrobiną goryczy. Prawda, że brzmi zachęcająco? :)Wydawało mi się, że
chipsy z
jarmużu nie przyjmą się w moim domu. Dziecko podejrzliwie i z lekkim wstrętem oglądało te suche i pomarszczone liście. Gdy po jakimś czasie wróciłam do pokoju okazało się, że syn zdecydował się spróbować ,,wynalazku mamusi" i pożarł miskę tych
chipsów. Wniosek: jedzenie
chipsów jest bardzo wciągające, nawet tych najzdrowszych.
Składniki:kilka liści
jarmużuolejsólulubione dodatki (
sezam,
papryka,
curry, czubrica,
chili,
czosnek granulowany)Przygotowanie:
Jarmuż umyć, osuszyć, delikatne części liści oddzielić od grubych łodyżek i pociąć nożyczkami. Ważne, aby liście na
chipsy, były pokrojone na kawałki o w miarę podobnej wielkości - łatwiej je równomiernie wysuszyć.Przełożyć
jarmuż do miski, skropić
olejem i wymieszać rękami. Wszystkie liście powinny być pokryte niewielką ilością
oleju.Liście
jarmużu równomiernie rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenie.Liście obsypać
solą i dowolnym ulubionym dodatkiem (użyłam
sezamu).Nagrzać piekarnik do 100 stopni. Suszyć liście
jarmużu od 20 minut, do całkowitego wysuszenia.Smacznego