Wykonanie
piątek, 12 Styczeń 2018, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Kremowa, rozgrzewająca zupa dla miłośników dyni. Nie rezygnujcie z pestek prażonych w wędzonej
papryce, to one nadają zupie wyjątkowego charakteru.Składniki:2 małe
dynie piżmowe6 ząbków
czosnku1
cebulałyżka
oleju2 szklanki
bulionu warzywnegopuszka
mleka kokosowego4 łyżki
szczypiorkudodatkowo:pół szklanki pestek dyniłyżeczka czerwonej wędzonej
paprykiłyżka
olejusól,
pieprz do smaku
Czosnek i
cebulę obieramy i drobno siekamy.
Dynie obieramy ze skóry (najwygodniej zrobić to obieraczką do warzyw), usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę
oleju. Podsmażamy
czosnek i
cebulę, aż
cebula się zeszkli, ale nie doprowadzamy do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną
dynię. Wlewamy
bulion warzywny. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut. Wlewamy
mleko kokosowe i blendujemy na gładki krem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dodajemy
szczypiorek i mieszamy. Zupa jest bardzo gęsta, więc według uznania można dolać więcej
bulionu (ale ja lubię taką gęstą, jest bardzo sycąca).Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju, wsypujemy
pestki dyni, łyżeczkę wędzonej
papryki i trochę
soli. Prażymy pestki, aż się lekko przyrumienią.Zupę podajemy gorącą, posypaną obficie
pestkami dyni. Smacznego!