ßßß
Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką(4 servings)Składniki:1 łyżeczka oliwy z oliwek1 cebula, pokrojona w kostkę500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w grubszą kostkę1 łyżka mielonej kolendry1 czerwone chili, drobno posiekane250 ml bulionu z kurczaka250 ml mleka kokosowego3 łyżki masła orzechowegosok z 1 i pół limonki200 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i pokrojonej na kawałki½ czerwonej papryki, pokrojonej w grubszą kostkęsól, pieprz i cukier trzcinowy do smakuDo podania:garść posiekanych listków kolendry1 czerwone chili, posiekane2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnychkawałki limonkiPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia.Zwiększ ogień i włóż polędwiczkę, smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Następnie wmieszaj kolendrę, chilli, po czym dodaj bulion, mleko kokosowe, masło orzechowe i sok z 1 limonki. Doprowadź całość do łagodnego wrzenia, przykryj i gotuj na mniejszym ogniu przez przez 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu i dodaj trochę wody jeżeli sos stanie się zbyt gęsty.Po tym czasie wmieszaj resztę soku z limonki, fasolkę i paprykę. Całość dokładnie wymieszaj, zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.Wyłóż danie do miseczek i posyp świeżą kolendrą, chilli, orzeszkami ziemnymi i podawaj z plasterkami limonki do dekoracji.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:1 tsp olive oil1 onion, chopped500 g pork loin, cut into bite-size chunks1 tbsp ground coriander1 red chilli, chopped finely250 ml chicken stock250 ml coconut milk3 tbsp peanut butterjuice of 1 and a half limes200 g chopped green beans½ of a red bell pepper, chopped into chunkssalt, pepper and brown sugar to tasteToppings:handful of chopped coriander1 red chilli, chopped2 tbsp chopped unsalted peanutswedges of limePreparation:Heat the oil in a large pan, add in the onions and cook gently for a couple of minutes until soft and translucent.Turn up the heat and add in the pork, cook for 5 minutes, stirring regularly.Stir in the ground coriander and red chilli and then add the stock, coconut milk, peanut butter and juice of 1 of the limes. Bring to a gentle bubble, then put the lid on, and leave to simmer gently on a medium heat for 20 minutes. Give it a stir from time to time, add a splash of water if it starts to look too dry.After 20 minutes, stir in the remaining lime juice, green beans and bell pepper. Give everything a stir, and leave to cook for another 15 minutes with the lid off. Season to tastewith salt, pepper and sugar.Spoon into a serve dish and top with fresh coriander, red chillies, peanuts and lime wedges.Enjoy!
Share the post "Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans"

