Wykonanie
Share the post "Polędwiczka w tajskim sosie z
fasolką / Thai
pork loin with beans"Przedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z
mleczka kokosowego,
masła orzechowego,
chilli z
fasolką szparagową i
papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z
makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z
ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:)Scroll down for recipe in English

Polędwiczka w tajskim sosie z
fasolką(4 servings)Składniki:1 łyżeczka
oliwy z oliwek1
cebula, pokrojona w kostkę500 g
polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w grubszą kostkę1 łyżka mielonej
kolendry1 czerwone
chili, drobno posiekane250 ml
bulionu z kurczaka250 ml
mleka kokosowego3 łyżki
masła orzechowegosok z 1 i pół
limonki200 g
fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i pokrojonej na kawałki½
czerwonej papryki, pokrojonej w grubszą kostkę
sól,
pieprz i
cukier trzcinowy do smakuDo podania:garść posiekanych listków
kolendry1 czerwone
chili, posiekane2 łyżki posiekanych
orzeszków ziemnychkawałki
limonkiPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzej
olej, dodaj
cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia.Zwiększ ogień i włóż polędwiczkę, smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Następnie wmieszaj
kolendrę,
chilli, po czym dodaj
bulion,
mleko kokosowe,
masło orzechowe i sok z 1
limonki. Doprowadź całość do łagodnego wrzenia, przykryj i gotuj na mniejszym ogniu przez przez 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu i dodaj trochę
wody jeżeli sos stanie się zbyt gęsty.Po tym czasie wmieszaj resztę
soku z limonki,
fasolkę i
paprykę. Całość dokładnie wymieszaj, zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 15 minut. Dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku.Wyłóż danie do miseczek i posyp świeżą
kolendrą,
chilli,
orzeszkami ziemnymi i podawaj z plasterkami
limonki do dekoracji.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:1 tsp
olive oil1 onion, chopped500 g
pork loin, cut into bite-size chunks1 tbsp ground coriander1 red
chilli, chopped finely250 ml chicken stock250 ml coconut milk3 tbsp peanut butterjuice of 1 and a half limes200 g chopped green beans½ of a red bell pepper, chopped into chunkssalt, pepper and brown sugar to tasteToppings:handful of chopped coriander1 red
chilli, chopped2 tbsp chopped unsalted peanutswedges of limePreparation:Heat the oil in a large pan, add in the onions and cook gently for a couple of minutes until soft and translucent.Turn up the heat and add in the
pork, cook for 5 minutes, stirring regularly.Stir in the ground coriander and red
chilli and then add the stock, coconut milk, peanut butter and juice of 1 of the limes. Bring to a gentle bubble, then put the lid on, and leave to simmer gently on a medium heat for 20 minutes. Give it a stir from
time to
time, add a splash of water if it starts to look too dry.After 20 minutes, stir in the remaining lime juice, green beans and bell pepper. Give everything a stir, and leave to cook for another 15 minutes with the lid off. Season to tastewith salt, pepper and sugar.Spoon into a
serve dish and top with fresh coriander, red chillies, peanuts and lime wedges.Enjoy!

Share the post "Polędwiczka w tajskim sosie z
fasolką / Thai
pork loin with beans"


