Wykonanie

Bardzo sycące danie z grilla. Przepyszne połączenie
mięsa, warzyw i
pieczarek. Koniecznie musicie spróbować.Składniki (4 duże porcje):60 dag
polędwiczki wieprzowej1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki nasion
kolendry2 łyżki
oliwy50 dag
boczku wędzonego8
pieczarek8 kawałków
papryki czerwonej12 plasterków
cebuliPrzygotowujemy
polędwiczki.
Mięso płuczemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Kawałki przenosimy do miski. Dodajemy
paprykę,
pieprz,
sól i roztarte nasiona
kolendry oraz
oliwę. Całość mieszamy. Miskę owijamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.Obrane
cebule i
boczek kroimy w grube plastry.
Pieczarki myjemy, usuwamy trzonki.
Paprykę dzielimy na ósemki.Nabijamy warzywa,
mięso i
pieczarki naprzemiennie na drewniane patyczki (dość ciasno, by ściśle do siebie przylegały). Gotowe szaszłyki owijamy najpierw papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową (nic się w ten sposób nie przypali). Grillujemy całość około 30 minut na niewielkim ogniu (czas grillowania jest zmienny, gdyż zależy od wielu czynników - sami musicie wyczuć kiedy
mięso jest gotowe). Szaszłyki podajemy z ulubionymi dodatkami (np.
sosem tzatziki).


