Wykonanie
Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej Azji i najprawdopodobniej z tamtą się wywodzi.Jest także popularną potrawą w Izraelu,został tam przywieziony przez emigrantów z Rosji.Tradycyjne szaszłyki piekło się nad ogniem,ale współcześnie spotyka się różne metody ich pieczenia lub grilowania.Składniki na 13 małych szaszłyków:3
filety z kurczaka,1
papryka zielona,1
papryka czerwona,5 małych
cebulek,5 dużych
pieczarek,kawałek
boczki wędzonego,8
ziemniaków,
sól morska,
sól ziołowa,
pieprz,
papryka słodka wędzona,
oliwa,
Wykonanie:
Papryki ,
mięso i
boczek kroimy w grubą kostkę,
cebulkę w
pióra,
pieczarki również na spore kawałki.
Mięso przyprawiamy
solą pieprzem i
papryką wędzoną. Na przemian nabijamy na patyczki od szaszłyków:
mięso,
boczek,
cebula,
pieczarki,
papryki.Smażymy na rozgrzanej, grillowej patelni z odrobiną
oliwy.
Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki,smażymy w
oleju na złoty kolor. Doprawiamy
solą ziołową. Gotowe.
Smacznego!!!