Wykonanie
Nic tak nie cieszy oczu jak kolorowy i ładnie podany posiłek. A jeśli do tego jest jeszcze pyszny to mamy już ideał. I do takiego ideału można na pewno zaliczyć szaszłyki.Są kolorowe i pyszne dzięki różnorodnym składnikom, robi się je wbrew pozorom szybko (wykorzystajcie do pomocy dzieciaki - mogą nadziewać warzywa;
mięsa nie radzę) i świetnie smakują. Zatem kompletujcie składniki przed następną imprezą grillową i nadziewajcie! Naprawdę warto!Potrzebujesz:2 -3 pojedyncze
piersi z kurczaka pokrojone w grubszą kostkę,2 pętka dobrej jakości
kiełbasy pokrojonej w plastry,30 dkg
wędzonego boczku pokrojonego w grubszą kostkę,2
cebule pokrojone w grubą kostkę,1
czerwona papryka pokrojona na większe kwadraty,1
zielona papryka pokrojona na większe kwadraty,8
pieczarek umytych (lub obranych) przekrojonych na pół,
oliwa,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku, mieszanka
ziół zgodnie z upodobaniami,patyczki do szaszłykówWykonanie:Dzień przed pieczeniem szaszłyków zamarynuj
pierś z kurczaka. W tym celu wymieszaj w miseczce
oliwę,
zioła,
paprykę w proszku,
sól. Dodaj do tego pokrojonego w kostkę
kurczaka, wymieszaj całość dokładnie, przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia wyjmij
kurczaka z lodówki i pokrój pozostałe składniki zgodnie z opisem powyżej. Teraz nadziewaj na patyczki wszystkie składniki aż do wykorzystania całości. Staraj się aby każdy rodzaj
mięsa był przedzielony jakimś warzywem. Na koniec posyp całość mieszanką
soli,
ziół i
papryki. Grilluj około 10 minut z jednej strony i ponowne 10 minut z drugiej.
Smacznego!