ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z kurczaka ~ Gotowanie od święta

Szaszłyki z kurczaka ~ Gotowanie od święta

nazwa

Wykonanie

Nic tak nie cieszy oczu jak kolorowy i ładnie podany posiłek. A jeśli do tego jest jeszcze pyszny to mamy już ideał. I do takiego ideału można na pewno zaliczyć szaszłyki.
Są kolorowe i pyszne dzięki różnorodnym składnikom, robi się je wbrew pozorom szybko (wykorzystajcie do pomocy dzieciaki - mogą nadziewać warzywa; mięsa nie radzę) i świetnie smakują. Zatem kompletujcie składniki przed następną imprezą grillową i nadziewajcie! Naprawdę warto!
Potrzebujesz:
2 -3 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w grubszą kostkę,
2 pętka dobrej jakości kiełbasy pokrojonej w plastry,
30 dkg wędzonego boczku pokrojonego w grubszą kostkę,
2 cebule pokrojone w grubą kostkę,
1 czerwona papryka pokrojona na większe kwadraty,
1 zielona papryka pokrojona na większe kwadraty,
8 pieczarek umytych (lub obranych) przekrojonych na pół,
oliwa,
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, mieszanka ziół zgodnie z upodobaniami,
patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem szaszłyków zamarynuj pierś z kurczaka. W tym celu wymieszaj w miseczce oliwę, zioła, paprykę w proszku, sól. Dodaj do tego pokrojonego w kostkę kurczaka, wymieszaj całość dokładnie, przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmij kurczaka z lodówki i pokrój pozostałe składniki zgodnie z opisem powyżej. Teraz nadziewaj na patyczki wszystkie składniki aż do wykorzystania całości. Staraj się aby każdy rodzaj mięsa był przedzielony jakimś warzywem. Na koniec posyp całość mieszanką soli, ziół i papryki. Grilluj około 10 minut z jednej strony i ponowne 10 minut z drugiej.
Smacznego!
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/05/szaszyki-z-kurczaka.html