ßßß Cookit - przepis na Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

nazwa

Wykonanie

Share the post "Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets"
Dziś przepis na przepyszne i szybkie śniadanie. Puszysty omlet z roztopionym serem i nadzieniem z sałatką z tuńczyka zadowoli każdego. Polecam:)
Scroll down for recipe in English
Omlet z serem i tuńczykiem
(2 omlety, 4 porcje)
Składniki na sałatkę z tuńczyka:
2 puszki (po 120 g) tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki posiekanej cebuli
1/4 szklanki majonezu
1 łyżka drobno posiekanego selera naciowego
1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanych kaparów
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Składniki na omlet:
6 dużych jaj
60 ml mleka
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli morskiej
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki startego na tarce sera żółtego (u mnie gouda z pomidorami)
Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sałatki z tuńczykiem i odstaw.
W drugiej, większej misce, dokładnie roztrzep trzepaczką jajka z mlekiem po czym dopraw powstałe ciasto solą i pieprzem do smaku.
Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę masła i rozprowadź je na całej jej powierzchni. Wylej połowę ciasta jajecznego i rozprowadź cienką warstwą. Gdy wierzch omleta będzie już ścięty, posyp go połową sera żółtego, podgrzej przez chwilę i zsuń nie składając na talerz.
Natychmiast wyłóż połowę sałatki z tuńczykiem i złóż omlet na pół. Powtórz te czynności z drugim omletem i podawaj.
Smacznego!
English version
Tuna melt omelets
(2 omelets, 4 servings)
Ingredients for tuna salad:
2 cans (120 g) tuna
2 tablespoons chopped onions
1/4 cup mayonnaise
1 tablespoon finely chopped celery
1 teaspoon finely chopped parsley
1 teaspoon capers, chopped
salt, pepper and lemon juice, to taste
Ingredients for omelets:
6 large eggs
60 ml milk
2 tablespoons butter, divided
1/4 teaspoon sea salt
a pinch of ground black pepper
1/2 cup shredded cheese
Preparation:
Combine all tuna salad ingredients in a bowl and set aside.
To make the omelet, in a bowl whisk together the eggs, milk, salt and pepper, until just combined.
Heat frying pan over medium-low heat, add 1 tablespoon of butter and swirl the pan to coat. Pour in half of the egg mixture and give it a good swirl so that they spread out thinly across the entire pan. Let the eggs set and then sprinkle half of the cheese on the omelet. Run a spatula underneath the omelette and slide it out of the pan (flat) onto a plate.
Immediately top the omelet with some of the tuna mixture. Fold over and keep warm while you make the other omelet.
Enjoy!
Share the post "Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets"
Źródło:http://karmelowy.pl/omlet-z-serem-i-tunczykiemtuna-melt-omelets