Wykonanie
Share the post "Omlet z
serem i
tuńczykiem /
Tuna melt omelets"Dziś przepis na przepyszne i szybkie śniadanie. Puszysty omlet z roztopionym
serem i nadzieniem z
sałatką z
tuńczyka zadowoli każdego. Polecam:)Scroll down for recipe in EnglishOmlet z
serem i
tuńczykiem(2 omlety, 4 porcje)Składniki na
sałatkę z
tuńczyka:2 puszki (po 120 g)
tuńczyka w sosie własnym2 łyżki posiekanej
cebuli1/4 szklanki
majonezu1 łyżka drobno posiekanego
selera naciowego1 łyżeczka drobno posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka posiekanych
kaparówsól,
pieprz i
sok z cytryny do smakuSkładniki na omlet:6 dużych jaj60 ml
mleka2 łyżki
masła1/4 łyżeczki
soli morskiejszczypta mielonego
czarnego pieprzu1/2 szklanki startego na tarce
sera żółtego (u mnie gouda z
pomidorami)Przygotowanie:W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sałatki z
tuńczykiem i odstaw.W drugiej, większej misce, dokładnie roztrzep trzepaczką
jajka z
mlekiem po czym dopraw powstałe ciasto
solą i
pieprzem do smaku.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę
masła i rozprowadź je na całej jej powierzchni. Wylej połowę ciasta jajecznego i rozprowadź cienką warstwą. Gdy wierzch omleta będzie już ścięty, posyp go połową
sera żółtego, podgrzej przez chwilę i zsuń nie składając na talerz.Natychmiast wyłóż połowę sałatki z
tuńczykiem i złóż omlet na pół. Powtórz te czynności z drugim omletem i podawaj.Smacznego!
English version
Tuna melt omelets(2 omelets, 4 servings)Ingredients for
tuna salad:2 cans (120 g)
tuna2 tablespoons chopped onions1/4 cup mayonnaise1 tablespoon finely chopped
celery1 teaspoon finely chopped parsley1 teaspoon capers, choppedsalt, pepper and lemon juice, to tasteIngredients for omelets:6 large eggs60 ml milk2 tablespoons butter, divided1/4 teaspoon sea salta pinch of ground black pepper1/2 cup shredded cheesePreparation:Combine all
tuna salad ingredients in a bowl and set aside.To
make the omelet, in a bowl
whisk together the eggs, milk, salt and pepper, until just combined.Heat frying pan over medium-low heat, add 1 tablespoon of butter and swirl the pan to coat.
Pour in half of the egg mixture and give it a good swirl so that they spread out thinly across the entire pan. Let the eggs set and then sprinkle half of the cheese on the omelet. Run a spatula underneath the omelette and slide it out of the pan (flat) onto a
plate.Immediately top the omelet with some of the
tuna mixture. Fold over and keep warm while you
make the other omelet.Enjoy!
Share the post "Omlet z
serem i
tuńczykiem /
Tuna melt omelets"