Wykonanie
SAŁATKA PIĘCIOSKŁADNIKOWA
Sałatką tą uraczyła mnie Moja Teściowa jakiś czas temu. Zakochałam się w jej smaku, choć za zwykłym
selerem jakoś nie przepadam. Niestety nie miała dotąd okazji zagościć na mym
stole, gdyż Mąż jest uczulony na każdego
selera :( Niedawno - od pamiętnej Zapiekanki warzywnej - resztka
selera naciowego leżała w mej lodówce i czekała na swój czas. Nadszedł on, kiedy przybyła do mnie Moja Siostrzyczka z Chłopakiem.
Sałatka okazała się strzałem w dziesiątkę na wspólną kolację, a ja delektowałam się nią jeszcze parę dni później na drugie śniadania, gdy Mąż dzielnie pracował :) Ma tylko pięć składników, nie licząc
soli i
pieprzu, ale jest idealna w swej prostocie :) Polecam gorąco.
Składniki:
4-5 łodyżek
selera naciowego bez liścimała
cebulaser żółty - u mnie Edamski- około 100g2-3 łyżki
majonezupuszka
kukurydzypieprz,
sól do smaku
Selera opłukać i pokroić w plasterki około centymetrowe.
Ser żółty pokroić w malutką kostkę,
cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać
majonez, doprawić do smaku. I gotowe:) Świetnie smakuje zarówno schłodzona, jak i prosto
spod łyżki ;) Smaczności !