Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
filet z dorsza 80 dekagramów
papryka czerwona 2 sztuk
cebula 2 sztuk
pomidory 4 sztuk
seler naciowy 4 gałązki
jajka 2 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
ser żółty 4 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
vegeta według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Rybę opłukać, osuszyć, skropić
sokiem z cytryny i oprószyć
solą oraz
pieprzem.
Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać i zeszklić na łyżce
masła. Włożyć
paprykę i smażyć, mieszając, aż
papryka zmięknie.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki.
Łodygi selera umyć, pokroić w plasterki i razem z
pomidorami dodać do
papryki. Doprawić do smaku
Vegetą i krótko dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż
pomidory się rozgotują. Do natłuszczonej formy żaroodpornej włożyć warzywa i
rybę.Roztopić 2 łyżki
masła, oprószyć łyżką
mąki i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym
mlekiem. Mieszając, zagotować na małym ogniu.
Sos beszamelowy doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem i wymieszać ze startym
żółtym serem.
Rybę polać sosem i zapiekać ok. 30 min w 200 st. Udekorować plasterkami
jajka i
natką pietruszki.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: