Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis z książki Anne Applebaum i Danielle Crittenden „From a Polish Country House Kitchen”. Pani Applebaum nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, jest laureatką Pulitzera, a prywatnie partnerką życiową jednego z naszych ministrów. Chwała jej za promowanie polskiej kuchni za granicą, a sądząc po recenzjach wszyscy użytkownicy tek książki są nią zachwyceni – łącznie ze mną:).Dziś proponuję
piersi z kurczaka z nadzieniem
grzybowym, w delikatnym sosie
śmietanowym z nutą
brandy. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishNadziewane
piersi kurczaka w sosie z
koniakiem(4 porcje)Składniki:2 szklanki/280 ml wrzącej
wody30 g
suszonych grzybów, najlepiej
prawdziwków2 łyżki
masła1 mała
cebula, drobno posiekana1/2
jajka na twardo, drobno posiekanegogarść drobno posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
bułki tartej4 duże
piersi kurczaka bez kości i skóry1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
koniaku lub innej
brandy1/2 szklanki/120 ml
śmietany 18%sól i
pieprzPrzygotowanie:W misce żaroodpornej zalej wrzątkiem
suszone grzyby i odstaw na co minimum 30 minut (można je zalać dzień wcześniej i zostawić). Po tym czasie, odcedź je przelewając przez sitko o bardzo drobnych oczkach wyłożonym ręcznikiem papierowym lub gazą aby zatrzymać ewentualne ziarenka piasku.
Grzyby dokładnie opłukaj, osusz i posiekaj, zachowaj
wywar.W średniej wielkości patelni na średnim ogniu rozpuść 1 łyżkę
masła, po czym dodaj
cebulę,
grzyby, posiekane
jajka,
pietruszkę i
bułkę tartą. Podsmażaj przez kilka minut, do zeszklenia
cebuli i zdejmij z ognia. Przełóż nadzienie do pojemnika i zblenduj pulsacyjnie (wszystko ma być posiekane, nie zmielone), po czym dopraw do smaku.
Piersi kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Bardzo
ostrym nożem, w grubych częściach piersi wytnij wzdłuż 7,5 cm szczelinę o głębokości ok 2 cm. tylko grubym
boku. Powtórz czynność w każdej piersi. Włóż przygotowany farsz do każdej kieszonki i zepnij krawędzie wykałaczkami.W dużej i głębokiej patelni na średnim ogniu rozpuść resztę
masła wraz z 1 łyżką
oliwy z oliwek. Obsmaż piersi z każdej strony po około 2 minuty, do ładnego zarumienienia i wyjmij z patelni. Zwiększ ogień do dużego i wlej
wywar z
grzybów, gotuj przez chwilę zdrapując wszelkie resztki, które przywarły do patelni. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj
brandy a po chwili wmieszaj
śmietanę. Ponownie włóż piersi do patelni i gotuj całość bez przykrycia przez około 20-30 minut, aż
kurczak będzie gotowy a sos odpowiednio gęsty. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Wyłóż
kurczaka na talerze, polej sosem i posyp posiekaną
pietruszką. Podawaj natychmiast.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:2 cups/280 ml boiling water30 g dried porcini mushrooms2 tbsp unsalted butter1 small onion, peeled and finely chopped1/2 hard-boiled egg, peeled and finely choppedhandful of finely chopped fresh parsley1 tbsp dry bread crumbs4 large skinless boneless chicken breasts halves1 tbsp
olive oil1 tbsp Cognac or another
brandy1/2 cup/ 120 ml sour creamsalt and pepperPreparation:
Pour the boiling water over the dried mushrooms in a heat-proof bowl, and set aside for at least 30 minutes (you can also do this the day before and let sit). When ready to use, strain the soaking water through a
fine-mesh strainer lined with a paper towel or cheesecloth and set aside. Rinse the mushrooms thoroughly, pat dry, and roughly chop. Set aside.In a medium frying pan, melt 1 tbsp of the butter over medium-high heat. Add the onion, mushrooms, chopped egg, parsley, and bread crumbs. Saute for a few minutes until the onion is soft, then remove from the heat. Transfer the ingredients to a food processor and whizz for one ot twopulses – you want to have everything finely chopped, but not mashed, season to taste. This is the stuffing.Wash the chicken and pat dry. Using a
very sharp knife, cut an 7,5 cm slit into the thick
side – the long edge – of each chicken breast half and slide the knife in deeper to create the pocket. Divide the stuffing among the four pockets and seal the edges, using toothpicks or short metal skewers.In a large, deep frying pan, melt the remaining 1 tbsp butter with the
olive oil over medium-high heat. Cook the stuffed breasts briefly, approximately 2 minutes per
side, until lightly browned. Remove from the pan. Raise the heat to high and
pour in the mushroom water, allowing it to boil and sraping up any browned bits. Reduce the heat to medium-low, add the
brandy, and
whisk in the sour cream. Return the chicken breasts to the pan and simmer, uncovered, until the chicken is cooked and the sauce has thickened, 20-30 minutes. Season with salt and pepper.Remove the chicken tp a platter,
pour the sauce over, and garnish with the remaining parsley.
Serve immediately.Enjoy!

Share the post "Nadziewane
piersi kurczaka w sosie z koniakiem/Stuffed chicken breasts with cognac sauce"



