Wykonanie
Pyszne
grzybowe uszka, im mniejsze, tym lepsze. W oryginalnym przepisie ciasto składa się tylko z
mąki,
jajka i
soli. W czasach gdy zagniatałam ciasto ręcznie, właśnie takie robiłam. (stopniowo dosypywałam
mąkę do
jaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku
wody. Ale było bardzo dobre, dało się cieniutko rozwałkować. Ciasto z
jajkiem jest twardsze od takiego bez
jajka, ale w przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada.Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim
stole" -
Maria Lemnis i Henryk Vitry
składnikiciasto na pierogi150 g
mąki1
jajkoszczypta
soli1/4 szklanki letniej
wodyłyżka
oliwyfarsz (na ok 48 szt)ugotowane
grzyby ( z 40 g
suszonych grzybów)1 mała
cebula1 łyżka
tartej bułki1 całe surowe
jajosólpieprzmasło przygotowanieciasto
mąkę zagnieść z całym
jajkiem i szczyptą
soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej
wody i łyżkę
oliwy.Ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba i dodatek
wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut.farsz
Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną
cebulę zeszklić na
maśle. Dodać drobno posiekane
grzyby, przesmażyć wszystko razem. Lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką
bułki tartej i całym
jajkiem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dobrze wymieszać.uszkaCiasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do
makaronu ), pokroić na małe kwadraty - 4x4 cm lub nieco mniejsze. Nakładać po małej porcji farszu, kwadrat składać po przekątnej, dokładnie zlepić brzegi, a następnie zlepić dwa przeciwległe rogi trójkątnego pierożka. Ulepione pierogi odkładać na posypaną
mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę
oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka uszek (ilość zależy od wielkości garnka ), gdy wypłyną są gotowe. Na osobę liczymy ok 6- 8 uszek. Ugotowane uszka wkładamy do wazy i zalewamy gorącym barszczem . Smacznego!