ßßß
A ja uwielbiam MasterChefa! Szczególnie wersję amerykańską i australijską. Obejrzałam każdy odcinek każdej serii łącznie z wersją dla juniorów. Ostatnio oglądając amerykańskiego MS Junior przyjrzałam się na czym dzieciaki gotują i faktycznie, wszędzie widać dumne logo Ballarini. Gratulacje! Szczerze mówiąc nie ma się co dziwić, ich patelnie są zwyczajnie świetne, a na pewno te które testowałam:). Nie inaczej było z wokiem.Jeżeli chcecie poczuć się jak Masterchef we własnej kuchni, musicie spieszyć się z zakupem gdyż linia sygnowana logo MasterChef jest serią limitowaną, a obejmuje patelnie, patelnie grillowe i właśnie prezentowanego woka. Zostały one stworzone przy autoryzacji i ścisłej współpracy z właścicielem najbardziej popularnego programu kulinarnego MC.
W związku z tym, że przypadł mi do testów właśnie wok, postanowiłam zrobić coś wschodniego i po długim namyśle postawiłam na curry. Szybkie, rozgrzewające i bardzo aromatyczne z kurczakiem, szpinakiem, brokułami i pomidorami, podane z makaronem ryżowym. Przepyszne! Patelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie jej to bajka. Na prawdę poczułam się przez chwilę jak MasterchefWy też będziecie mieli szansę, gdyż za kilka dni ogłoszę konkurs, gdzie do wygrania będzie patelnia sygnowana logo MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:1 cebula, pokrojona w kostkę3 pomidory, pokrojone w kostkę1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki2 szklanki różyczek brokułu500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę2 łyżki oleju rzepakowego1-2 łyżki curry w proszku1 łyżka mąki400 ml mleka kokosowego250 g świeżego szpinakusól, pieprzuprażone na suchej patelni płatki migdałów, do podaniaposiekana natka kolendry do podaniaPrzygotowanie:W dużej i głębokiej patelni, a najlepiej typu wok, podgrzej ma dużym ogniu olej i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając aż będzie ładnie zarumieniony z każdej strony.Następnie dodaj cebulę, chilli, brokuły i czosnek, podsmaż mieszając przez chwilę po czym posyp całość mąką i curry. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając, następnie wlej mleko kokosowe i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia, wrzuć pomidory i gotuj przez 10 – 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.Po tym czasie dodaj szpinak i dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Podawaj natychmiast z ryżem lub makaronem ryżowym.Smacznego!
English versionChicken, broccoli and spinach curry(4 servings)Ingredients:1 onion, diced3 tomatoes, diced1 clove of garlic, diced1 red chilli, thinly sliced2 cups broccoli florets500g chicken breasts, cut into 2 cm cubes2 tbsp canola oil1-2 tbsp of curry powder1 tablespoon flour400 ml coconut milk250 g of fresh spinachsalt and peppertoasted sliced almonds, to servechopped coriander leaves to servePreparation:In a large, deep pan, preferably a wok, heat over high heat canola oil and add the chicken. Stir fry until nicely browned on each side.Next add the onion, chilli, broccoli and garlic, stir fry for a minute and sprinkle with flour and curry powder. Cook for a minute, stirring constantly and add coconut milk with 200 ml of water. Bring the sauce to a boil, add tomatoes and cook for 10 – 15 minutes, until slightly thickened.Add the spinach and season with salt and to taste. Serve immediately with rice or rice noodles.Enjoy!
Share the post "Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini"


