Wykonanie
Share the post "
Kurczak w sosie
curry ze
szpinakiem i
brokułami i test woka firmy Ballarini"Po raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series . Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma Ballarini nawiązała w tym roku długofalową i globalną współpracę z Grupą Shine 360 – wyłącznego właściciela praw autorskich najpopularniejszego programu kulinarnego jakim jest MasterChef.

A ja uwielbiam MasterChefa! Szczególnie wersję amerykańską i australijską. Obejrzałam każdy odcinek każdej
serii łącznie z wersją dla juniorów. Ostatnio oglądając amerykańskiego MS Junior przyjrzałam się na czym dzieciaki gotują i faktycznie, wszędzie widać dumne logo Ballarini. Gratulacje! Szczerze mówiąc nie ma się co dziwić, ich patelnie są zwyczajnie świetne, a na pewno te które testowałam:). Nie inaczej było z wokiem.Jeżeli chcecie poczuć się jak Masterchef we własnej kuchni, musicie spieszyć się z zakupem gdyż linia sygnowana logo MasterChef jest
serią limitowaną, a obejmuje patelnie, patelnie grillowe i właśnie prezentowanego woka. Zostały one stworzone przy autoryzacji i ścisłej współpracy z właścicielem najbardziej popularnego programu kulinarnego MC.

W związku z tym, że przypadł mi do testów właśnie wok, postanowiłam zrobić coś wschodniego i po długim namyśle postawiłam na
curry. Szybkie, rozgrzewające i bardzo aromatyczne z
kurczakiem,
szpinakiem,
brokułami i
pomidorami, podane z
makaronem ryżowym. Przepyszne! Patelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie jej to bajka. Na prawdę poczułam się przez chwilę jak MasterchefWy też będziecie
mieli szansę, gdyż za kilka dni ogłoszę konkurs, gdzie do wygrania będzie patelnia sygnowana logo MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:1
cebula, pokrojona w kostkę3
pomidory, pokrojone w kostkę1 ząbek
czosnku, pokrojony w kostkę1 czerwona
papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki2 szklanki różyczek
brokułu500 g
piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę2 łyżki
oleju rzepakowego1-2 łyżki
curry w proszku1 łyżka
mąki400 ml
mleka kokosowego250 g
świeżego szpinakusól,
pieprzuprażone na suchej patelni
płatki migdałów, do podaniaposiekana
natka kolendry do podaniaPrzygotowanie:W dużej i głębokiej patelni, a najlepiej typu wok, podgrzej ma dużym ogniu
olej i wrzuć
kurczaka. Smaż mieszając aż będzie ładnie zarumieniony z każdej strony.Następnie dodaj
cebulę,
chilli,
brokuły i
czosnek, podsmaż mieszając przez chwilę po czym posyp całość
mąką i
curry. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając, następnie wlej
mleko kokosowe i 200 ml
wody. Doprowadź do wrzenia, wrzuć
pomidory i gotuj przez 10 – 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.Po tym czasie dodaj
szpinak i dopraw sos
solą i
pieprzem do smaku. Podawaj natychmiast z
ryżem lub
makaronem ryżowym.Smacznego!

English versionChicken, broccoli and spinach
curry(4 servings)Ingredients:1 onion, diced3 tomatoes, diced1 clove of garlic, diced1 red
chilli, thinly sliced2 cups broccoli florets500g chicken breasts, cut into 2 cm cubes2 tbsp canola oil1-2 tbsp of
curry powder1 tablespoon
flour400 ml coconut milk250 g of fresh spinachsalt and peppertoasted sliced almonds, to
servechopped coriander leaves to
servePreparation:In a large, deep pan, preferably a wok, heat over high heat canola oil and add the chicken. Stir fry until nicely browned on each
side.Next add the onion,
chilli, broccoli and garlic, stir fry for a minute and sprinkle with
flour and
curry powder. Cook for a minute, stirring constantly and add coconut milk with 200 ml of water. Bring the sauce to a boil, add tomatoes and cook for 10 – 15 minutes, until slightly thickened.Add the spinach and season with salt and to taste.
Serve immediately with rice or rice noodles.Enjoy!

Share the post "
Kurczak w sosie
curry ze
szpinakiem i
brokułami i test woka firmy Ballarini"



