ßßß
Składniki: na 4 porcje1 podwójna pierś z kurczaka1/2 cebuli1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego2 pomidory sparzone bez skóry500 g dyni pokrojonej w dużą kostkę1 batat pokrojony w kostkę1 łyżeczka koncentratu pomidorowego250 g mleczka kokosowego2 ząbki czosnku1 łyżeczka currycynamonchillisólpieprzpół cytrynyPrzygotowanie:Przygotowujemy warzywa - myjemy, cebulę w drobną kostkę, pomidory w większą kostkę, ząbek drobno.Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę.Marynujemy kurczaka - do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty z połowy cytryny sok, chilli bez pestek pokrojone drobno, 1 łyżeczka tymianku. Wszystkie kawałki dokładnie obtaczamy. Zostawiamy na 15 minut.W garnku przysmażamy na oliwie cebulę czosnek. Przekładamy do miski.W tym samym garnku przesmażamy kurczaka. Odkładamy.Pora na batata, dynię. Z 2 minuty smażymy i dokładamy kurczaka, cebulę i czosnek oraz wlewamy wino.Jak trochę odparuje dodajemy pomidory. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut.Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze przez 5 minut.Doprawiamy curry, chilli, cynamonem, solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu.Posypujemy kolendrą lub natką.Smacznego!Masz jakieś życzenie na przepis?Napisz w komentarzu. :)~M&M