ßßß
Składniki:2 pojedyncze piersi kurczaka2 cebule1/2 kg dyni (obranej ze skóry i wydrążonej)1 świeża papryczka chili1 puszka mleka kokosowego1 puszka krojonych pomidorów4 łyżeczki koncentratu pomidorowegosól, pieprzłyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki)Składniki na marynatę do kurczaka:ok. 3 cm świeżego imbiru4 ząbki czosnku1 łyżeczka zielonej pasty curry6 łyżek oliwysok z 1/4 cytryny1/2 łyżeczki cynamonusól, pieprzDodatkowo:ryżświeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie)Wykonanie:Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zalewamy kurczaka marynatą. Kurczaka z marynatą wstawiamy do lodówki na min. 30 min.Cebulę kroimy w piórka, zaś dynię kroimy w 2-3 cm kostkę. Do głębokiej patelni wrzucamy cebulę, dynię, zamarynowanego kurczaka i drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i chwilę podsmażamy (nie musimy dodawać już żadnej oliwy lub oleju, bo do marynaty była użyta oliwa.Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkościJeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym tymiankiem cytrynowym.Smacznego
