Wykonanie
Share the post "
Kurczak w prosciutto z
szałwią i kremowym
makaronem z
pistacjami / Prosciutto and sage wrapped chicken with creamy pistachio noodles"Dziś na blogu danie dosyć klasyczne i bardzo przyjemne. Pieczona
pierś z kurczaka zawinięta w
szynkę parmeńską z
jabłkami i podana z kremowym
makaronem z
pistacjami i chrupiącą
szałwią. Klasyka zawsze się sprawdza i tak samo jest tym razem. Pierś wychodzi soczysta,
szynka pod wpływem smażenia i pieczenia staje się chrupiąca a słodkawe
jabłka idealnie równoważą jej słony smak. Podana z kremowym
makaronem z
pistacjami i
parmezanem musi smakować doskonale. Polecam także początkującym w kuchni, gdyż potrawa ta wcale nie jest trudna do wykonania.Scroll down for English
Kurczak w prosciutto z
szałwią i kremowym
makaronem z
pistacjami(4-6 porcji)Składniki:2
jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w grubą kostkę4 piersi lub porcje
mięsa z
udek z kurczaka2 ząbki
czosnku, starte lub przeciśnięte przez praskę1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1 pęczek
szałwii, oberwane listki8 cienkich plasterków prosciutto2 łyżki
oliwy z oliwekolej rzepakowy do smażeniaSkładniki na
makaron z
pistacjami:450 g
makaronu fettucinne lub innego najlepiej długiego1/3 szklanki
pistacji bez skorupek2 łyżki
masła1 łyżka
mąki1 1/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
śmietany 18%3/4 szklanki świeżo startego
parmezanu plus więcej do podania1/4 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C, natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 20×30 cm .Wyłóż na dno przygotowanego naczynia do zapiekania
jabłka i wymieszaj je z 1 łyżeczką
oliwy z oliwek i szczyptą
soli i
pieprzu.Dopraw
kurczaka solą i
pieprzem, po czym natrzyj je
czosnkiem. Ułóż na każdej po 3-4 listki
szałwii i zawiń w każdą w 2 plasterki prosciutto, po czym połóż je łączeniami na spodzie. W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej łyżkę
oleju rzepakowego, włóż piersi i smaż po około 3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż piersi do naczynia do zapiekania i ułóż je na jabłkach. Włóż do piekarnika i piecz 15 – 20 minut lub aż będą upieczone (po raz kolejny zachwalam przydatność termometru kuchennego).W trakcie pieczenia
kurczaka przygotuj
makaron. Ugotuj go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Włóż
pistacje do blendera i zmiksuj na proszek (jednolitą masę – w zależności od wilgotności).Do patelni po smażeniu
kurczaka, włóż 1 łyżkę
masła i rozpuść na dużym ogniu. Włóż pozostałe listki
szałwii i smaż 30 sekund z każdej strony aż listki staną się chrupiące. Wyjmij je z patelni i wyłóż na ręcznik kuchenny.Dodaj kolejną łyżkę
masła i po jego rozpuszczeniu wsyp
mąkę. Wymieszaj aż powstanie jednolita zasmażka i smaż przez 1-2 minuty, aż zacznie lekko się rumienić. Dodaj
mleko i
śmietanę, wymieszaj, po czym zmniejsz ogień do najmniejszego i dopraw
papryką,
solą i
pieprzem. Gotuj sos mieszając jeszcze przez chwilę, aż ładnie zgęstnieje. Następnie dodaj
parmezan i
pistacje, wymieszaj i włóż
makaron. Gotuj całość jeszcze przez minutę, dodając odrobinę
mleka jeżeli sos stanie się zbyt gęsty.Podawaj
kurczaka w raz z
jabłkami i
makaronem, udekorowanego chrupiącą
szałwią i
parmezanem.Smacznego!

English version(4-6 servings)Ingredients:2 apples, cored and chopped4 chicken breasts or chicken thighs2 cloves garlic, grated or minced1/4 teaspoon salt1/4 teaspoon pepper1 bunch sage, divided8
thin slices prosciutto2 tablespoons
olive oilcanola oil for fryingIngredients for pistachio noodles:450 g fettucinne noodles or other long cut pasta1/3 cup shelled pistachios2 tablespoon butter, divided1 tablespoon
flour1 1/4 cup milk1/2 cup cream3/4 cup freshly grated
parmesan cheese, plus
more for garnish1/4 teaspoon ground red peppersalt and pepper, to tastePreparation:Preheat the oven to 220 oC and grease 20×30 cm baking dish.Scatter the chopped apples on the bottom of the dish and toss with 1 teaspoon
olive oil and a pinch of salt + pepper.Season the chicken with salt and pepper and then rub with the grated garlic. Arrange 3-4 sage leaves on top of each breast and wrap with 2 slices prosciutto, overlapping slightly and tucking edges under. In a large skillet, heat 1 tablespoon canola oil over medium-high. Add the chicken, and
sear until crisp, about 3 minutes per
side. Remove the chicken from the pan and place each breast in the baking dish right on top of the apples. Bake for 15 to 20 minutes, or until cooked through.While the chicken bakes
make the noodles. Boil the pasta according to package directions. Drain. Add the pistachios to a food processor and process until the pistachios have become a powder.Now in the same skillet you cooked the chicken in, add 1 tablespoon butter, once melted add the remaining sage leaves and cook 30 seconds per
side until crispy. Remove from the pan and set aside.Add another tablespoon of butter, once it’s melted and bubbly add the
flour.
Whisk together to create a roux and cook for 1-2 minutes until mixture gets a bit golden in color. Add the milk and cream, stir and turn down heat to low. Add the red pepper and season with salt and pepper. Continue stirring until milk thickens. Add in
parmesan, pistachio powder. Stir to combine and then add the pasta. Cook another minute, adding milk if the sauce seems too thick.
Serve the chicken and apples over the creamy pistachio noodles. Garnish with the crispy sage and fresh
parmesan.Enjoy!

Share the post "
Kurczak w prosciutto z
szałwią i kremowym
makaronem z
pistacjami / Prosciutto and sage wrapped chicken with creamy pistachio noodles"



