ßßß
(4 porcje)Składniki:1 karp, umyty i pokrojony w 2 cm dzwonki lub filety1/2 cytryny, pokrojonej w plasterkisól i pieprz3 goździki2 ziarenka ziela angielskiego1 liść laurowy1 łyżka masła150 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry2 łyżeczki mąki1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę200 ml białego wytrawnego wina150 ml bulionu rybnego lub warzywnego250 ml śmietanki 36 %1 łyżeczka musztardy Dijonszczypta cukruposiekana natka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki.Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj goździki, ziele angielskie i listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym wyjmij rybę z garnka i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.W dużej patelni na dużym ogniu rozpuść masło, wrzuć pieczarki, oprósz je mąką i chwilę podsmaż. Następnie dodaj cebulkę i podsmaż prze kilka minut do jej zeszklenia.Teraz wlej do patelni wino i gotuj przez kilka minut zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna patelni.Po tym czasie wlej bulion, gotuj intensywnie przez 5 minut i wmieszaj śmietankę wraz z musztardą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, włóż karpia i jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.Podawaj danie natychmiast, posypane pietruszką.Smacznego!
English versionBaked fish with mushrooms and cream sauce(4 servings)Ingredients:1 carp, washed and cut into 2 cm slices or fillets1/2 lemon, cut into slicessalt and pepper3 cloves2 allspice berries1 bay leaf1 tablespoon butter150 g button mushrooms, cut into thick slices2 teaspoons of flour1 medium onion, finely chopped200 ml dry white wine150 ml fish or vegetable stock250 ml of cream 36%1 teaspoon Dijon mustardpinch of sugarchopped parsley to servePreparation:Season carp slices with salt and pepper, cover with lemon slices and place for 2 hours in the refrigerator.Place the fish into a saucepan and pour in the water just to cover. Add cloves, allspice and bay leaf and bring to a boil. Cook over low heat for 10 minutes, then remove the fish and dry with a paper towel.Heat the large pan with 1 tablespoon of butter over high heat. Add the mushrooms, sprinkle with flour, mix and cook for 1 minute. Add the onions and sauté for a few minutes until translucent.Pour in the wine and cook scraping off any burnt bits from the bottom of the pan, for a few minutes.Next add the stock, bring to a boil, and cook for 5 minutes, stir in cream and mustard. Season with salt, pepper and sugar to taste and add the carp. Cook for while, until the sauce is slightly thickened.Serve the dish immediately, sprinkled with parsley.Enjoy!
Share the post "Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce"


