ßßß Cookit - przepis na Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym

Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Share the post "Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce"
W ramach wiosennych porządków, zrobiłam je także w zamrażarce. Takim też sposobem wylądował na moim stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z pieczarkami w sosie śmietankowym. Przepyszny! Przepis jest łatwy i względnie szybki w przygotowaniu, polecam więc każdemu wielbicielowi ryb. Jeżeli nie jesteście fanami karpia lub macie problem z jego kupnem, możecie go zamienić na inną ulubioną rybę. Polecam:)
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
1 karp, umyty i pokrojony w 2 cm dzwonki lub filety
1/2 cytryny, pokrojonej w plasterki
sól i pieprz
3 goździki
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka masła
150 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry
2 łyżeczki mąki
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
200 ml białego wytrawnego wina
150 ml bulionu rybnego lub warzywnego
250 ml śmietanki 36 %
1 łyżeczka musztardy Dijon
szczypta cukru
posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj goździki, ziele angielskie i listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym wyjmij rybę z garnka i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
W dużej patelni na dużym ogniu rozpuść masło, wrzuć pieczarki, oprósz je mąką i chwilę podsmaż. Następnie dodaj cebulkę i podsmaż prze kilka minut do jej zeszklenia.
Teraz wlej do patelni wino i gotuj przez kilka minut zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna patelni.
Po tym czasie wlej bulion, gotuj intensywnie przez 5 minut i wmieszaj śmietankę wraz z musztardą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, włóż karpia i jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Podawaj danie natychmiast, posypane pietruszką.
Smacznego!
English version
Baked fish with mushrooms and cream sauce
(4 servings)
Ingredients:
1 carp, washed and cut into 2 cm slices or fillets
1/2 lemon, cut into slices
salt and pepper
3 cloves
2 allspice berries
1 bay leaf
1 tablespoon butter
150 g button mushrooms, cut into thick slices
2 teaspoons of flour
1 medium onion, finely chopped
200 ml dry white wine
150 ml fish or vegetable stock
250 ml of cream 36%
1 teaspoon Dijon mustard
pinch of sugar
chopped parsley to serve
Preparation:
Season carp slices with salt and pepper, cover with lemon slices and place for 2 hours in the refrigerator.
Place the fish into a saucepan and pour in the water just to cover. Add cloves, allspice and bay leaf and bring to a boil. Cook over low heat for 10 minutes, then remove the fish and dry with a paper towel.
Heat the large pan with 1 tablespoon of butter over high heat. Add the mushrooms, sprinkle with flour, mix and cook for 1 minute. Add the onions and sauté for a few minutes until translucent.
Pour in the wine and cook scraping off any burnt bits from the bottom of the pan, for a few minutes.
Next add the stock, bring to a boil, and cook for 5 minutes, stir in cream and mustard. Season with salt, pepper and sugar to taste and add the carp. Cook for while, until the sauce is slightly thickened.
Serve the dish immediately, sprinkled with parsley.
Enjoy!
Share the post "Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce"
Źródło:http://karmelowy.pl/karp-z-pieczarkami-w-sosie-smietanowym-baked-carp-with-mushrooms-and-cream-sauce