Wykonanie
Share the post "
Ryba z
pieczarkami w sosie
śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce"W ramach wiosennych porządków, zrobiłam je także w zamrażarce. Takim też sposobem wylądował na moim
stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z
pieczarkami w sosie
śmietankowym. Przepyszny! Przepis jest łatwy i względnie szybki w przygotowaniu, polecam więc każdemu wielbicielowi ryb. Jeżeli nie jesteście fanami
karpia lub macie problem z jego kupnem, możecie go zamienić na inną ulubioną
rybę. Polecam:)Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:1
karp, umyty i pokrojony w 2 cm dzwonki lub filety1/2
cytryny, pokrojonej w plasterki
sól i
pieprz3
goździki2 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowy1 łyżka
masła150 g
pieczarek, pokrojonych w grube plastry2 łyżeczki
mąki1 średnia
cebula, pokrojona w drobną kostkę200 ml białego
wytrawnego wina150 ml
bulionu rybnego lub warzywnego250 ml
śmietanki 36 %1 łyżeczka
musztardy Dijonszczypta
cukruposiekana
natka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:Kawałki
karpia dokładnie dopraw
solą i
pieprzem, obłóż
cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki.Przełóż
rybę do rondelka, zalej ją
wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj
goździki,
ziele angielskie i
listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym wyjmij
rybę z garnka i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.W dużej patelni na dużym ogniu rozpuść
masło, wrzuć
pieczarki, oprósz je
mąką i chwilę podsmaż. Następnie dodaj
cebulkę i podsmaż prze kilka minut do jej zeszklenia.Teraz wlej do patelni
wino i gotuj przez kilka minut zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna patelni.Po tym czasie wlej
bulion, gotuj intensywnie przez 5 minut i wmieszaj
śmietankę wraz z
musztardą. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem, włóż
karpia i jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.Podawaj danie natychmiast, posypane
pietruszką.Smacznego!
English versionBaked fish with mushrooms and cream sauce(4 servings)Ingredients:1
carp, washed and cut into 2 cm slices or fillets1/2 lemon, cut into slicessalt and pepper3 cloves2 allspice berries1 bay leaf1 tablespoon butter150 g button mushrooms, cut into thick slices2 teaspoons of
flour1 medium onion, finely chopped200 ml dry white
wine150 ml fish or vegetable stock250 ml of cream 36%1 teaspoon Dijon
mustardpinch of sugarchopped parsley to
servePreparation:Season
carp slices with salt and pepper, cover with lemon slices and place for 2 hours in the refrigerator.Place the fish into a saucepan and
pour in the water just to cover. Add cloves, allspice and bay leaf and bring to a boil. Cook over low heat for 10 minutes, then remove the fish and dry with a paper towel.Heat the large pan with 1 tablespoon of butter over high heat. Add the mushrooms, sprinkle with
flour, mix and cook for 1 minute. Add the onions and sauté for a few minutes until translucent.
Pour in the
wine and cook scraping off any burnt bits from the bottom of the pan, for a few minutes.Next add the stock, bring to a boil, and cook for 5 minutes, stir in cream and
mustard. Season with salt, pepper and sugar to taste and add the
carp. Cook for while, until the sauce is slightly thickened.
Serve the dish immediately, sprinkled with parsley.Enjoy!
Share the post "
Ryba z
pieczarkami w sosie
śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce"