ßßß
(4-6 porcji)Składniki:1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy)300 g pieczarek, przekrojonych na połówki1 cebula pokrojona w kostkę2 łyżki oleju do smażenia100 ml białego wytrawnego winamały pęczek natki pietruszki, posiekany100 g roztopionego masłasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Natrzyj karpia od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie nafaszeruj go połową pietruszki i przełóż do naczynia do zapiekania.Na średniej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, po czym wlej wino i smaż aż odparuje dopraw solą i pieprzem i wyłóż na rybę.Polej całość masłem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz przez 30 minut, wyjmij i podawaj posypanego resztą pietruszki.Smacznego!
English versionCarp baked with mushrooms(4-6 servings)Ingredients:1 1/2 kg of carp (cleaned and headless)300 g mushrooms, halved1 onion, diced2 tablespoons oil for frying100ml dry white winesmall bunch parsley leaves, chopped100g melted buttersalt and pepper to tastePreparation:Rub carp from the outside and the inside with salt and pepper and set aside for 30 minutes. Then stuff with half the parsley and plave in baking dish.Place medium skillet on medium heat, ad oil and cook onions until translucent. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, add the wine and cook until it evaporates. Season with salt and pepper and transfer on the fish.Sprinkle with melted butter and place in preheated oven to 180 oC. Bake for 30 minutes, remove and serve sprinkled with the rest of the parsley.Enjoy!
Share the post "Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms"


