Wykonanie
Share the post "
Karp pieczony z
pieczarkami /
Carp baked with mushrooms"Dziś przedstawiam szybki i łatwy przepis na
karpia, który świetnie sprawdzi się na świątecznym
stole. Bardzo łatwy w przygotowaniu
karp pieczony w całości, z dodatkiem dużej ilości
pieczarek z
pietruszką, zapieczony z
masełkiem. W rezultacie otrzymujemy rozpływające się w ustach, delikatne
mięso z
karpia z aromatycznymi
grzybami. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4-6 porcji)Składniki:1 1/2 kg
karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy)300 g
pieczarek, przekrojonych na połówki1
cebula pokrojona w kostkę2 łyżki
oleju do smażenia100 ml białego
wytrawnego winamały pęczek
natki pietruszki, posiekany100 g roztopionego
masłasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Natrzyj
karpia od zewnątrz i wewnątrz
solą i
pieprzem i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie nafaszeruj go połową
pietruszki i przełóż do naczynia do zapiekania.Na średniej patelni rozgrzej
olej i podsmaż
cebulę do zeszklenia. Dodaj
grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, po czym wlej
wino i smaż aż odparuje dopraw
solą i
pieprzem i wyłóż na
rybę.Polej całość
masłem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz przez 30 minut, wyjmij i podawaj posypanego resztą
pietruszki.Smacznego!

English version
Carp baked with mushrooms(4-6 servings)Ingredients:1 1/2 kg of
carp (cleaned and headless)300 g mushrooms, halved1 onion, diced2 tablespoons oil for frying100ml dry white
winesmall bunch parsley leaves, chopped100g melted buttersalt and pepper to tastePreparation:Rub
carp from the outside and the inside with salt and pepper and set aside for 30 minutes. Then stuff with half the parsley and plave in baking dish.Place medium skillet on medium heat, ad oil and cook onions until translucent. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, add the
wine and cook until it evaporates. Season with salt and pepper and transfer on the fish.Sprinkle with melted butter and place in preheated oven to 180 oC. Bake for 30 minutes, remove and
serve sprinkled with the rest of the parsley.Enjoy!

Share the post "
Karp pieczony z
pieczarkami /
Carp baked with mushrooms"



