ßßß Cookit - przepis na Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

nazwa

Wykonanie

Share the post "Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms"
Dziś przedstawiam szybki i łatwy przepis na karpia, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bardzo łatwy w przygotowaniu karp pieczony w całości, z dodatkiem dużej ilości pieczarek z pietruszką, zapieczony z masełkiem. W rezultacie otrzymujemy rozpływające się w ustach, delikatne mięso z karpia z aromatycznymi grzybami. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)
Składniki:
1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy)
300 g pieczarek, przekrojonych na połówki
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki oleju do smażenia
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki, posiekany
100 g roztopionego masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Natrzyj karpia od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie nafaszeruj go połową pietruszki i przełóż do naczynia do zapiekania.
Na średniej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, po czym wlej wino i smaż aż odparuje dopraw solą i pieprzem i wyłóż na rybę.
Polej całość masłem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz przez 30 minut, wyjmij i podawaj posypanego resztą pietruszki.
Smacznego!
English version
Carp baked with mushrooms
(4-6 servings)
Ingredients:
1 1/2 kg of carp (cleaned and headless)
300 g mushrooms, halved
1 onion, diced
2 tablespoons oil for frying
100ml dry white wine
small bunch parsley leaves, chopped
100g melted butter
salt and pepper to taste
Preparation:
Rub carp from the outside and the inside with salt and pepper and set aside for 30 minutes. Then stuff with half the parsley and plave in baking dish.
Place medium skillet on medium heat, ad oil and cook onions until translucent. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, add the wine and cook until it evaporates. Season with salt and pepper and transfer on the fish.
Sprinkle with melted butter and place in preheated oven to 180 oC. Bake for 30 minutes, remove and serve sprinkled with the rest of the parsley.
Enjoy!
Share the post "Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms"
Źródło:http://karmelowy.pl/karp-pieczony-z-pieczarkami-carp-baked-with-mushrooms