Wykonanie
Tak jak wczoraj obiecałam, dziś mam dla Was przepis na uszka do barszczu czerwonego. Do niedawna najbardziej lubiliśmy je z farszem mięsnym. Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam uszka z
pieczarkami, pozostały na dobre w naszym menu. Farsz
pieczarkowy przygotowuje się zdecydowanie szybciej niż
mięsny i jest dobrym rozwiązaniem na piątkowy obiad. Bardzo gorąco polecam i jednocześnie życzę wszystkim udanego weekendu :)
Składniki na ok. 60 uszek:- ciasto robimy z przepisu na ciasto pierogowe,- farsz:ok. 500 g
pieczarek,1-2
cebule,
sól,
pieprz,1 łyżeczka
oleju,1 łyżeczka
masła.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy na łyżce
oleju i łyżce
masła. Gdy
woda prawie odparuje, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę (można zrobić też odwrotnie: najpierw wrzucić
cebulę,
potem pieczarki). Smażymy do zarumienienia
cebuli. Pod koniec doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Mój farsz jest zazwyczaj dość pikantny.Tak przygotowanym farszem napełniamy uszka (ciasto robimy identycznie jak na pierogi - jedyną różnicą jest krojenie go na mniejsze kwadraciki i sposób lepienia - jak na zdjęciu poniżej). Podajemy z barszczem czerwonym. Smacznego!