ßßß Cookit - przepis na Uszka nadziane pieczarkami

Uszka nadziane pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Tak jak wczoraj obiecałam, dziś mam dla Was przepis na uszka do barszczu czerwonego. Do niedawna najbardziej lubiliśmy je z farszem mięsnym. Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam uszka z pieczarkami, pozostały na dobre w naszym menu. Farsz pieczarkowy przygotowuje się zdecydowanie szybciej niż mięsny i jest dobrym rozwiązaniem na piątkowy obiad. Bardzo gorąco polecam i jednocześnie życzę wszystkim udanego weekendu :)
Składniki na ok. 60 uszek:
- ciasto robimy z przepisu na ciasto pierogowe,
- farsz:
ok. 500 g pieczarek,
1-2 cebule,
sól, pieprz,
1 łyżeczka oleju,
1 łyżeczka masła.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy na łyżce oleju i łyżce masła. Gdy woda prawie odparuje, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (można zrobić też odwrotnie: najpierw wrzucić cebulę, potem pieczarki). Smażymy do zarumienienia cebuli. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mój farsz jest zazwyczaj dość pikantny.
Tak przygotowanym farszem napełniamy uszka (ciasto robimy identycznie jak na pierogi - jedyną różnicą jest krojenie go na mniejsze kwadraciki i sposób lepienia - jak na zdjęciu poniżej). Podajemy z barszczem czerwonym. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/uszka-nadziane-pieczarkami.html