ßßß Cookit - przepis na PASTA PIECZARKOWA DO KANAPEK

PASTA PIECZARKOWA DO KANAPEK

nazwa

Wykonanie

Moja mama od zawsze była mistrzynią kanapek. Z kromki chleba i paru pozornie niepasujących do siebie składników potrafiła stworzyć coś niezwykle smacznego. Gdy przygotowywała Nam śniadanie do szkoły, często siadałam przy niej i obserwowałam jak sieka, kroi, smaży. Ja uwielbiałam jej pasty do kanapek- szczególnie tę. Jeszcze teraz mam przed oczami mamę, która drewnianą pałką rozciera masło w makutrze. Zapach smażonych pieczarek rozchodził się po domu i był zapowiedzią czegoś pysznego. Gdy skończyła rozdzielała między Nas chrupiące bułki i smarowała je grubo pastą pieczarkową.
Składniki:
1/2 kg pieczarek
100 g masła
6 jajek
1 cebula
sól do smaku
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Pieczarki myjemy dokładnie, usuwamy trzonki, a kapelusze siekamy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy pieczarki i smażymy je 15-20 minut, aż puszczą sok i zrobią się złociste. Po przestudzeniu przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia- sito o bardzo drobnych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo. W tym celu wodę doprowadzamy do wrzenia. Skręcamy nieco ogień, żeby woda jedynie lekko drgała. Wkładamy jajka i gotujemy je 7-8 minut. Po przestudzeniu obieramy je i ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
W makutrze rozcieramy miękkie masło. Dodajemy zmielone pieczarki oraz starte jajka. Ucieramy pastę drewnianą pałką. Dodajemy łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu oraz cebulę . Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Smarujemy pastą chrupiące pieczywo.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/10/pasta-pieczarkowa-do-kanapek.html