ßßß
Składniki na 6 porcji:3 jajka5 dużych pieczarek1 cebula średniej wielkościpęczek posiekanego szczypiorku2 łyżeczki majonezuolej lub masło do smażeniasól, pieprzSposób przygotowania:Jajka ugotować na twardo i odstawić do przestygnięcia.Cebulę oczyścić a następnie pokroić w kostkę.Pieczarki obrać ze skórki i posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku a następnie smażyć jeszcze przez około 7 minut. Pod koniec smażenia dodać posiekany szczypiorek.Po przestudzeniu dodać 2 łyżeczki majonezu, po czym dokładnie wymieszać.Przestudzone jajka przekroić nożem wzdłuż w skorupce. Następnie wydrążyć je ze środka za pomocą łyżki stołowej. Należy zrobić to bardzo delikatnie, by skorupka nie pękła. Jajka posiekać na drobno i przełożyć do pozostałych składników. Dodać 2 łyżeczki majonezu i dokładnie wymieszać.Farsz nakładać w puste skorupki jajek.Moje rady:Jajka faszerowane są dobrym pomysłem na śniadanie bądź przystawkę. Farsz możemy serwować w wydrążonej skorupce ugotowanego jajka lub jako dodatek do pieczywa w postaci pasy jajecznej.