ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane w skorupkach

nazwa

Wykonanie

Składniki na 6 porcji:
3 jajka
5 dużych pieczarek
1 cebula średniej wielkości
pęczek posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki majonezu
olej lub masło do smażenia
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i odstawić do przestygnięcia.
Cebulę oczyścić a następnie pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać ze skórki i posiekać na drobno.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku a następnie smażyć jeszcze przez około 7 minut. Pod koniec smażenia dodać posiekany szczypiorek.
Po przestudzeniu dodać 2 łyżeczki majonezu, po czym dokładnie wymieszać.
Przestudzone jajka przekroić nożem wzdłuż w skorupce. Następnie wydrążyć je ze środka za pomocą łyżki stołowej. Należy zrobić to bardzo delikatnie, by skorupka nie pękła. Jajka posiekać na drobno i przełożyć do pozostałych składników. Dodać 2 łyżeczki majonezu i dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać w puste skorupki jajek.
Moje rady:
Jajka faszerowane są dobrym pomysłem na śniadanie bądź przystawkę. Farsz możemy serwować w wydrążonej skorupce ugotowanego jajka lub jako dodatek do pieczywa w postaci pasy jajecznej.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_jajka-faszerowane-w-skorupkach.html