ßßß
Składniki- 1 kg cebuli- 100 g masła- 1 szklanka białego wytrawnego wina- łyżka cukru- 1/2 l bulionu wołowego lub warzywnego- sól do smaku- łyżeczka pieprzu- łyżka mąki- dodatkowo grzanka + serPrzygotowanie:Cebulę usmażyć na złoto na niewielkim ogniu na maśle. W połowie rumienienia dodać sól, cukier i pieprz. Pod koniec smażenia zasypać mąką i delikatnie podrumienić. Cebula ma mieć brązowy kolorek. Całość zalać winem oraz bulionem. Gotować na niewielkim ogniu do momentu aż cebula zacznie się rozpadać a zupa stanie się gęściejsza - około 20 minut. Cienkie kromki z bagietek podpiec w piekarniku na złoty kolor, posmarować ząbkiem czosnku z obydwu stron, położyć na wierzchu zupy nałożonej do miseczki oraz zasypać mozzarellą. Całość ponownie zapiec około 15 minut w piekarniku.