Wykonanie
Składniki:(Na 4l.
żurku)
Bulion:0,5 kg. wędzonych
żeberek1 biała
cebula4
marchewki2
pietruszkibiała część
pora1/2 bulwy
selera1/2 pęczka
natki pietruszki4
liście lauroweparę ziarenek
ziela angielskiegoDodatki:0 , 5 l. zakwasu na żurek ( miałam domowy)0,5kg.
białej kiełbasy0,5kg.
ostrego chrzanu ze słoika4 łyżki suszonego
majeranku2 łyżki suszonego
lubczykusól ,
pieprz3 łyżki
mąki z zakwasu ( można ominąć)
jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:
Bulion:
Marchew ,
pietruszkę oraz
selera obrać , umyć.
Pora i
natkę pietruszki dokładnie opłukać.
Cebulę przypiec nad ogniem lub na suchej patelni.Do garnka włożyć warzywa , wędzone
żeberka ,
liście laurowe oraz
ziele angielskie.Zalać ok 3l.
wody.Gotować na wolnym ogniu ok 2h.Ugotowany
bulion przecedzić do dużego garnka w którym będziemy kończyć żurek.Dodatki:
Marchewki ugotowane w
bulionie oraz
białą kiełbasę kroimy w cienkie plastry.Do
bulionu dodajemy
chrzan , mieszamy aż składniki się połączą.Wkładamy
kiełbasę ,
marchewkę oraz dodajemy
przyprawy.Gotujemy do momentu ugotowania się
kiełbasy.Przed końcem gotowania opcjonalnie żurek zagęszczamy
mąką z zakwasu wymieszaną z paroma łyżkami gorącej zupy.Żurek podajemy z
jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego