Wykonanie
Żurek jest najbardziej klasyczną wielkanocną potrawą i mało kto potrafi wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tej lekko kwaśnej zupy.Teraz, kiedy w sklepach mamy pełen wybór różnorodnych
żurkowych zakwasów, zrobienie smacznej zupy staje się coraz prostsze. Osobiście polecam wybierać zakwasy w słoikach o konsystencji zbliżonej do gęstego
kisielu zamiast wodnistej zawiesiny z mącznym osadem na dnie butelki.Mimo, że sama zakwasu nigdy nie robiłam, uważam, że te w słoikach mają więcej wspólnego z naturalnym produktem.Na około 2 litry zupy potrzebujecie:1 słoiczek zakwasu na żur2
marchewki1
pietruszka1/4
selera1
por1
ziemniak1
cebula (ja używam czerwonej)150 g
wędzonego boczku300 g
białej kiełbasy (najlepiej takiej cienkiej, delikatesowej w naturalnym jelicie)2 łyżki
majeranku2 łyżki
mąki pszennejszklanka
mleka1 łyżka
chrzanusól,
pieprzliść laurowy,
ziele angielskie.
jajka do dekoracjiWykonanie jest stosunkowe łatwe, nie wymaga zaawansowanych umiejętności, należy jednak przestrzegać pewnej kolejności:Osoloną
włoszczyznę wraz z obranym
ziemniakiem,
zielem angielskim i
listkiem laurowym zalewamy ok 1,5 litra wrzącej
wody i gotujemy aż warzywa zmiękną. Staramy się nie rozgotować
marchwi,
pietruszki i
ziemniaka zbyt mocno, ponieważ później wrzucimy je do zupy. Po ok 30 minutach wyjmujemy warzywa zostawiając w garnku
wywar. (warzywa, których nie chcemy wrzucać do zupy możemy gotować dłużej)
Boczek i
kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano, następnie dodajemy drobno posiekaną
cebulę i smażymy chwilę dalej.Do
warzywnego wywaru dolewamy zakwas
żurkowy, cały czas gotując na wolnym ogniu. Następnie w szklance
mleka rozrabiamy
mąkę i wlewamy do gotującego się
żurku, cały czas mieszając - teraz właśnie zupa powinna lekko zgęstnieć. Tak naprawdę, to jaka będzie gęsta zależy od zakwasu. Jeśli uważacie, że jest zbyt rzadka i ciemna możecie dodać więcej
mleka z
mąką (tylko żeby nie przestała być kwaśna)Do zupy dodajemy podsmażoną
kiełbasę oraz pokrojonego
ziemniaka, 1
marchew i poł
pietruszki. doprawiamy również
chrzanem, majerakiem i
pieprzem.Żurek najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Czas przygotowania: mniej niż 1 godzinaStopień trudności: łatweKoszt: ok 20 złotych