Wykonanie

W sam raz na pierwszy dzień jesieni :) Zapowiadałam wcześniej więcej przepisów z
dynią, oto jeden z nich.Cudowne scones !Brytyjska klasyka - maślane bułeczki najczęściej podawane z
masłem i
dżemem. Idealnie pasują na śniadanie, najlepiej jeszcze cieplutkie ;), są bardzo sycące także ze szklanką
mleka /
kakao /
kawy mogą stanowić idealny początek dnia.tradycyjnie nie mają dodatku dyni ( of course ) i przypraw korzennych, ale z nimi zdecydowanie smakują lepiej... w dodatku ten
dyniowy lukier :) - pycha.Na koniec
powiem jeszcze, że są bardzo proste do zrobienia, nawet facet sobie poradzi ;)Koniecznie musicie spróbować!

Składniki : ( na 8 bułeczek )* 360 g
mąki,* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,* szczypta
sody oczyszczonej,* 1/2 łyżeczki
soli,* 1 łyżeczka
cynamonu,* 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej,* szczypta mielonego
imbiru,* szczypta mielonych
goździków,* 1/4 szklanki
brązowego cukru,* 3 łyżki
cukru,* 6 g
masła,* 1/2 szklanki puree z dyni,* 3 łyżki
maślanki,* 1 duże
jajko,* 1 łyżka ekstraktu
waniliowego,

Składniki na biały
lukier :* 1 szklanka
cukru pudru,* 3 łyżki
śmietanki 12%,Składniki na
pomarańczowy lukier :* 3/4 szklanki
cukru pudru,* 1 łyżka puree z dyni,* szczypta
cynamonu,* szczypta
gałki muszkatołowej,* szczypta mielonego
imbiru,* 1 łyżka
śmietanki 12 %
Przygotowanie :W duże misce zmiesza dokładnie
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
imbir,
goździki,
cukier brązowy i zwykły.Dodaj
masło i wetrzyj je dokładnie w
mąkę tak aby nie pozostały żadne kawałki.W drugiej misce zmieszaj razem puree z dyni,
maślankę,
jajko i ekstrakt
waniliowy.Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką, zagnieć ciasto ( w razie potrzeby podsyp delikatnie
mąką ), będzie dość klejące.Z ciasta uformuj okrąg o przekątnej około 20 centymetrów i grubości około 1 . 5 centymetra.Pokrój na 8 trójkątów.Scones ułóż na papierze do pieczenia lb wysmarowanej
oliwą blaszce, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut - wbity w ciasto patyczek powinien wyjść czysty.Upieczone scones wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na 10 minut.W
między czasie przygotuj
lukier.W miseczce zmiesza
cukier puder ze
śmietanką.
Lukier powinien być dość gęsty, nie lejący.W drugiej miseczce zmieszaj
cukier puder, puree z dyni,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
imbir i
śmietankę. Ten
lukier powinien być trochę rzadszy od białego.Ostudzone scones posmaruj dość grubą warstwą białego lukru, możesz to zrobić pędzelkiem albo łyżeczką. Odstaw bułeczki do zaschnięcia na kilka minut.
Pomarańczowy lukier przełóż do szprycy z najmniejszą końcówką lub do woreczka z którego odetnij mały kawałek jednego z
rogów.
Lukier wyciśnij na bułeczki tworząc zygzak.Odstaw do zastygnięcia.