Wykonanie

Jakiś czas temu odkryłam, że lubię indyjskie jedzenie :) nawet bardzo!Dostałam też książkę Jamie'go Olivera "Każdy może gotować" w której znalazłam kilka przepisów na łatwe
curry :) Wszystkie, które do tej
pory przygotowałam były pyszne.Tym razem tikka
masala, chyba moje ulubione :) w dodatku proste i szybkie :)Przepis pochodzi z "Każdy może gotować" str. 82.Some times ago I found out that I like Indian food :) even
very much!I also got Jamie Oliver's book "Ministry of food" in which I found several recipes for easy curries :) All that I prepared so far
were delicious.This
time tikka
masala, probably my favorite :)also quick and easy :)Recipe comes from "Ministry of food"
page 82.

Składniki : ( 4-6 porcji )* 4
piersi z kurczaka, pokrojone w 2cm paski,* 2 średnie
cebule, pokrojone w półplasterki,* 1
papryczka chili, posiekana w cienkie plasterki,* kawałek
imbiru wielkości kciuka, obrany i pokrojony w cienkie plasterki,* mały pęczek
kolendry, posiekane, kilka listków zostawionych do dekoracji,* 2 łyżki
oleju arachidowego,* łyżka
masła,* 140 g pasty tikka
masala,*
sól,
pieprz,* 400 g
pomidorów w puszce,* 400 ml
mleka kokosowego,* 6 łyżek
jogurtu naturalnego,* garść
płatków migdałowych, do dekoracji,* 1
cytryna,Ingredients: (4-6 servings)* 4 chicken breasts, cut into 2cm strips,* 2 medium onions, cut into half-slices,* 1
chilli, chopped into
thin slices,* thumb-sized piece of ginger, peeled and cut into
thin slices,* small bunch coriander, chopped, a few leaves left for decoration,* 2 tbsps peanut oil,* 1 tbsp butter* 140 g tikka
masala paste,* salt, pepper,* 400 g canned tomatoes,* 400 ml coconut milk,* 6 tbsp
natural yogurt,* handful flaked almonds, to decorate,* 1 lemon,

Przygotowanie :Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzej dwie łyżki
oliwy i łyżkę
masła, dodaj
cebulę,
chili,
imbir i łodyżki
kolendry. Smaż 10 minut, dodaj pastę tikka
masala, zmieszaj dokładnie a następnie dodaj
kurczaka, dopraw
solą i
pieprzem.Dodaj
pomidory z puszki i
mleko koksowe a także 400 ml
wody ( ja dałam 250 ), zamieszaj i gotuj 20 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolej odrobinę
wody, dopraw do smaku
solą i
pieprzem .Podawaj z
jogurtem naturalnym,
płatkami migdałowymi i kawałkiem
cytryny.Preparation:Heat oil in a deep pan add tablespoon butter, onion,
chilli, ginger and coriander stalks. Cook 10 minutes, add the tikka
masala paste mix thoroughly and then add the chicken strips, season with salt and pepper.
Pour canned tomatoes, coconut milk and 400 ml of water (I gave 250ml ), stir and cook covered for 20 minutes. If necessary add a little bit of water, season to taste with salt and pepper.
Serve with yoghurt, almonds and a piece of lemon.
