Wykonanie
Pomysł na tę potrawę zaczerpnęłam z książki Jamie'go Oliver'a ,,Każdy może gotować". Książkę zakupiłam na prezent dla
Męża w nadziei, że zachęci się do gotowania. Książkę przejrzał (bez entuzjazmu) i nadal nie gotuje.Dla zachęty postanowiłam sama coś ugotować i wybrałam jedną z najprostszych potraw z książki.Do niektórych przepisów autor dodaje gotowe sosy ze słoiczków i jeden z takich zakupiłam - sos Korma
curry firmy Patak's. Stanowi on bazę potrawy, jest bardzo łagodnym
curry, takim co to dzieciom też smakuje. Potrawa jest banalnie prosta, aromatyczna i smaczna.Od wielu lat nie używam gotowych
sosów ani tych ze słoika, ani proszków z torebek. Jednak odstępstwo od tej zasady okazało się całkiem smaczne:)
Curry podałam z
ryżem gotowanym z
kurkumą, czarną
gorczycą,
goździkami i
cynamonem. O tym cudownym
ryżu powstanie na pewno osobny wpis;)

Składniki:1 cała (podwójna)
pierś z kurczaka1 duża
cebulapuszka
cieciorki (400 g)1 słoik sosu Korma
curry (Patak's)puszka
mleka kokosowego (400 ml)200 ml
wody2 łyżki
wiórków kokosowych4 cm kawałek świeżego
imbiru1/2 pęczka
kolendry1 łyżka
masła klarowanego lub
oleju1/2 szklanki
płatków migdałowychmały
jogurt naturalny1 czerwone lub zielone
chilisól do smakuPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w 2 cm kostkę,
cebulę w plastry.
Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Kurczaka,
cebulę i
imbir smażyć na
maśle ok. 10 minut.Dodać
cieciorkę (odsączoną z zalewy), sos korma,
mleko kokosowe,
wodę,
wiórki kokosowe, 1/2
płatków migdałów .Sos powinien gotować się pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolać troszkę
wody.Pod koniec gotowania doprawić potrawę
solą .Sos podać z
ryżem, ozdobiony 1-2 łyżkami
jogurtu, posiekanym
chili oraz posypany
płatkami migdałowymi i
kolendrą .Smacznego