ßßß
Składniki:1 cała (podwójna)pierś z kurczaka1 duża cebulapuszka cieciorki (400 g)1 słoik sosu Korma curry (Patak's)puszka mleka kokosowego (400 ml)200 ml wody2 łyżki wiórków kokosowych4 cm kawałek świeżego imbiru1/2 pęczka kolendry1 łyżka masła klarowanego lub oleju1/2 szklanki płatków migdałowychmały jogurt naturalny1 czerwone lub zielone chilisól do smakuPrzygotowanie:Pierś z kurczaka pokroić w 2 cm kostkę, cebulę w plastry. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Kurczaka, cebulę i imbir smażyć na maśle ok. 10 minut.Dodać cieciorkę (odsączoną z zalewy), sos korma, mleko kokosowe, wodę, wiórki kokosowe, 1/2 płatków migdałów .Sos powinien gotować się pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolać troszkę wody.Pod koniec gotowania doprawić potrawę solą .Sos podać z ryżem, ozdobiony 1-2 łyżkami jogurtu, posiekanym chili oraz posypany płatkami migdałowymi i kolendrą .Smacznego