ßßß
Nie wiem czy Wy też tak macie, ale ja uwielbiam obiady, które można zrobić w 15 minut :) a stir-fry lubię bardzo za to, że za każdym razem może być inne :)Przepis na to znalazłam w lutowym magazynie "GoodFood", trochę pozmieniałam składniki dopasowując do tego co aktualnie miałam w lodówce, wyszło bardzo smacznie !!I don't know how you like, but I love dinners that I can make in 15 minutes :) and I like stir-fry - every time I can make a different one :)This recipe I found in the February "GoodFood" magazine. I made a little changes with ingredients to use what I had actually in my fridge - it's very tasty!
Składniki :* 2 łyżki oliwy,* 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski,* pół łyżeczki przyprawy do potraw chińskich,* kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany pokrojony w cienkie plasterki,* 1/4 brokuła, podzielony na kawałki,* garść fasolki szparagowej,* garść groszku cukrowego,* 1 łyżka sosu sojowego,* 1 łyżka miodu,* 1 łyżka wody,* 1 cytryna, wyciśnięty sok z połowy, druga połowa pokrojona w plasterki,* garść posiekanego grubego szczypioru,Ingredients:* 2 tbsp oil,* 2 chicken breasts, cut into strips,* half a tsp five-spice powder,* thumb-sized piece of ginger, peeled cut into thin slices,* 1/4 broccoli, cut into pieces,* handful of green beans,* handful sugar snap peas,* 1 tbsp soy sauce,* 1 tbsp honey,* 1 tbsp water,* 1 lemon, juice of half and the other half cut into slices,* handful chopped spring onion,
Przygotowanie :W woku lub na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy.Mięso obtocz w przyprawie do dań chińskich, podsmaż na rumiano i zdejmij z patelni.Rozgrzej pozostały olej dodaj imbir, brokuły, fasolkę szparagową i groszek cukrowy i podsmaż przez około 5 minut.W między czasie zmieszaj sos sojowy, miód, sok z cytryny i łyżkę wody dodaj do warzyw razem z kurczakiem i plastrami cytryny, smaż przez 2 minuty.Posyp posiekanym szczypiorem :)Podawaj np z ryżem :)Preparation:Heat tablespoon of oil i n wok or large skillet, .Dredge meat in spice, fry browned and remove from pan.Heat the remaining oil, add ginger, broccoli, green beans and sugar snap peas and sauté for about 5 minutes.In the meantime, mix soy sauce, honey, lemon juice and tablespoon of water add to vegetables with chicken and lemon slices, stir-fry for 2 minutes.Sprinkle with chopped spring onions :)Serve with rice - for example :)