Wykonanie
Bardzo, bardzo
zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na
szparagi dobiega końca!

składniki500 g
szparagów zielonych250 g
groszku cukrowego4 - 5
ogórków zielonych gruntowych150 g
fasolki szparagowej1
cebula1/2 pęczka
szczypiorkusos1/3 szklanki
oliwysok z 1
cytrynysólpieprzew łyżeczka
mioduprzygotowanieWarzywa umyć,
szparagom obłamać zdrewniałe końce,
groszek cukrowy obrać z łyka i odciąć końcówki,
ogórki obrać, obciąć końcówki
fasolki szparagowej,
cebulę pokroić w krążki. W głębokiej patelni zagotować
wodę, wrzucić
szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć. Do
wody wrzucić
groszek, gotować 3 minuty.
Fasolkę ugotować osobno, do miękkości, w osolonej wodzie.
Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy
oliwę i
ocet , dodajemy pozostałe
przyprawy, zakręcamy i potrząsamy do wymieszania się składników.Wszystkie składniki sałatki przestudzić i przełożyć do miski. Polać sosem i chłodzić w lodówce przed podaniem co najmniej 30 minut. Smacznego!


