Wykonanie
Kolejna, szybka metoda na
zielone szparagi. Tym razem pieczone w piekarniku. Sprawdzam różne metody przygotowania
zielonych szparagów. Ta jest bardzo wygodna , polecam!

składniki500 g
zielonych szparagówsólpieprzsok 1 1/2
cytrynyoliwa z oliwekPrzygotowaniePrzygotować
szparagi. Umyć
szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż
szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część.
Zielonych szparagów nie obieramy!
Szparagi włożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać
oliwą, posypać
solą i
pieprzem, wymieszać wszystko delikatnie ręką. Piekarnik nagrzać do 220 st C. Wstawić naczynie ze
szparagami, piec ok 10 minut. Smacznego!

