Wykonanie
Uwielbiam
szparagi! Sezon na nie trwa krótko, więc w tym czasie zdarza mi się zajadać nimi codziennie. Najbardziej lubię ugotowane na parze, bez dodatków. Może to niezbyt wyszukany sposób, ale pozwala w pełni cieszyć się ich smakiem. Ostatnio przekonałam się jednak, że usmażone na patelni są równie pyszne, choć mają zupełnie inny,
orzechowy smak. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt rewelacyjny.




SkładnikiPęczek
zielonych szparagówZąbek
czosnku1/2
cytrynySól,
pieprzOliwaPrzygotowanieNa dużym ogniu bardzo mocno rozgrzej patelnię do grillowania – około 5 minut.Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki
szparagów, dokładnie je umyj.Smaż
szparagi około 8 minut, przewracając od czasu do czasu. Nie dodawaj
oliwy na patelnię!Do miseczki wrzuć rozgnieciony przez praskę
czosnek, szczyptę
soli i
pieprzu, sok z 1/2
cytryny i 3
razy tyle
oliwy. Wymieszaj.Gotowe
szparagi przełóż na półmisek i zalej dressingiem.Gotowe!