Wykonanie
Póki trwa sezon na
gruszki, polecam wam przygotować kilka dań z jej udziałem. Ja jakiś czas temu odkryłam tę oto
sałatkę. Robiłam ją już nie raz. Dopiero teraz udało mi się ją sfotografować zanim zniknęła z salaterki 😉 Króluje tutaj smak słodki, z wyczuwalną kwaśną nutą. Najlepiej użyć dojrzałych
gruszek odmiany konferencja. One sprawdzą się tutaj najlepiej. Ja użyłam tym razem klapsów i całość wyszła bardzo słodka.Przepis pochodzi z niezastąpionej dla mnie skarbnicy
sałatkowych przepisów Sałatki. 111 najlepszych przepisów z
serii Fakt radzi nr 5/2009.

Składniki na 2-4 porcje:2
gruszkiogórek1/2 pęczka
natki pietruszkisok z 1/2
cytrynyłyżka
białego octu winnego1 łyżka
miodu (najlepiej akacjowy lub wielokwiatowy)2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
estragonusól,
pieprz1.
Gruszki obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne, pokroić
owoce w kostkę. Przełożyć do miseczki i skropić
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Natkę opłukać i osuszyć. Posiekać. Można zostawić kilka listków do dekoracji.2.
Ogórka dokładnie umyć i pokroić w kostkę (nie obierać, wtedy będzie lepiej prezentował się w
sałatce).3.
Gruszki odsączyć z nadmiaru
soku z cytryny i połączyć z
ogórkiem i
natką.4. Przygotować dressing: wymieszać w słoiczku
ocet winny, szczyptę
soli i
pieprzu,
miód i
estragon. Na końcu dodać
oliwę i jeszcze kilkakrotnie wstrząsnąć aż do uzyskania gładkiej konsystencji.5. Polać sosem
sałatkę, wymieszać. Udekorować listkami
natki.
Sałatka ta znakomicie nadaje się na II śniadanie lub lunch do pracy. Może stanowić też wspaniały dodatek do
mięsa wieprzowego czy drobiu.