Przepis znaleziony w jednej ze starych gazet i poddany pewnym modyfikacjom. Sałatka ma bardzo delikatny i zarazem orzeźwiający smak. Dostarcza nam cennych składników mineralnych i witamin, dzięki sporej dawce natki pietruszki i soku z cytryny. Świetna jako przekąska, jak i dodatek do obiadu, szczególnie do tłustych mięs, a w sezonie letnim do dań z grilla.Składniki:1/2 opakowania kaszy kuskus (125g)2 małe pomidory1 mały ogórek wężowypęczek natki pietruszki3 łyżki oliwy z oliwek1 cytrynasólświeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)Kaszkę kuskus zalewamy wrzącą osoloną wodą w proporcji 1:1, przykrywamy i zostawiamy do napęcznienia na około 5 minut. Mieszamy i studzimy. Natkę pietruszki siekamy drobno. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki, a potem w paski, pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do przestudzonej kaszki i mieszamy. Dodajemy oliwę i wyciśnięty sok z cytryny. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego!