Wykonanie

Warzywa zielone swój piękny kolor zawdzięczają chlorofilowi – zielonemu pigmentowi roślinnemu, który pochłania energię
słoneczną i w procesie fotosyntezy przekształca ją w energię chemiczną co w dalszych przemianach prowadzi do powstania węglowodanów.Główną z zalet chlorofilu jest jego oczyszczające działanie na organizm człowieka zwłaszcza na wątrobę i jelita. Neutralizuje także metale ciężkie w organizmie, zwłaszcza
kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia toksyny, ponad to reguluje pracę jelit i układu pokarmowego, wzmacnia układ naczyniowy.Badania wykazały, że większość warzyw zielonych oprócz chlorofilu zawiera również duże ilości żelaza, stąd warzywa te polecane są osobom cierpiącym na anemię.Zielone warzywa ze względu na duże pokłady chlorofilu zalecane są osobom pracującym w warunkach sztucznego oświetlenia oraz osobom zestresowanym i przemęczonym.Do przygotowania sałatki potrzebne będą:2 garście
rukoli6
pieczarek6 różyczek
brokuła1 pęczek drobnego
szczypiorkuSOSsok z 1/2
cytrynyszczypiorek6 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu, ewentualnie
cukrusól,
pieprz do smakuPodane proporcje wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osobyWszystkie warzywa dokładnie myjemy.Różyczki
brokuła gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki
oliwy, nie dłużej niż 5 minut, dzięki
czemu zachowają swój kształt i nie będą zbyt miękkie.Na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek
oliwy smażymy przekrojone na pół
pieczarki, do momentu aż się zrumienią.Przygotowanie sosu
cytrynowego ze
szczypiorkiemDo wysokiego naczynia wyciskamy sok z 1/2
cytryny, dodajemy drobno posiekany
szczypiorek (około 1 łyżka),
sól,
pieprz do smaku oraz 1 łyżeczkę
miodu, ewentualnie
cukru . Następnie dokładnie i energicznie mieszając trzepaczką ruzgową wtłaczamy
oliwę do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.Na półmisku układamy dekoracyjnie 2 garście
rukoli, różyczki
brokuła oraz
pieczarki. Pamiętajmy aby po umyciu warzywa osuszyć ręcznikiem papierowym, gdyż mokre
tracą przyczepność dla sosu.Całość polewamy sosem i dekorujemy
szczypiorkiem.



