ßßß Cookit - przepis na Zielona sałatka z brokułem, rukolą, szczypiorkiem i pieczarkami

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, szczypiorkiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Warzywa zielone swój piękny kolor zawdzięczają chlorofilowi – zielonemu pigmentowi roślinnemu, który pochłania energię słoneczną i w procesie fotosyntezy przekształca ją w energię chemiczną co w dalszych przemianach prowadzi do powstania węglowodanów.
Główną z zalet chlorofilu jest jego oczyszczające działanie na organizm człowieka zwłaszcza na wątrobę i jelita. Neutralizuje także metale ciężkie w organizmie, zwłaszcza kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia toksyny, ponad to reguluje pracę jelit i układu pokarmowego, wzmacnia układ naczyniowy.
Badania wykazały, że większość warzyw zielonych oprócz chlorofilu zawiera również duże ilości żelaza, stąd warzywa te polecane są osobom cierpiącym na anemię.
Zielone warzywa ze względu na duże pokłady chlorofilu zalecane są osobom pracującym w warunkach sztucznego oświetlenia oraz osobom zestresowanym i przemęczonym.
Do przygotowania sałatki potrzebne będą:
2 garście rukoli
6 pieczarek
6 różyczek brokuła
1 pęczek drobnego szczypiorku
SOS
sok z 1/2 cytryny
szczypiorek
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu, ewentualnie cukru
sól, pieprz do smaku
Podane proporcje wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osoby
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Różyczki brokuła gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, nie dłużej niż 5 minut, dzięki czemu zachowają swój kształt i nie będą zbyt miękkie.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy smażymy przekrojone na pół pieczarki, do momentu aż się zrumienią.
Przygotowanie sosu cytrynowego ze szczypiorkiem
Do wysokiego naczynia wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy drobno posiekany szczypiorek (około 1 łyżka), sól, pieprz do smaku oraz 1 łyżeczkę miodu, ewentualnie cukru . Następnie dokładnie i energicznie mieszając trzepaczką ruzgową wtłaczamy oliwę do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.
Na półmisku układamy dekoracyjnie 2 garście rukoli, różyczki brokuła oraz pieczarki. Pamiętajmy aby po umyciu warzywa osuszyć ręcznikiem papierowym, gdyż mokre tracą przyczepność dla sosu.
Całość polewamy sosem i dekorujemy szczypiorkiem.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/salatka-z-brokulem-i-pieczarkami-na-rukoli