ßßß
składniki na 4 porcje:30 dkg małych, bielusieńkich pieczarekkilka dużych, dojrzałych moreli (6 - 8 szt.)200 ml jogurtu naturalnegosok z jednej cytryny + skórka otarta z połowy owocułyżka oliwy extra virginepół pęczka posiekanego drobno cienkiego szczypiorkudo smaku: sól, pieprz mielony, cukiersposób przygotowania: Pieczarki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam trzonki (zużyję je do jakiejś innej potrawy), zdjęłam skórkę z kapeluszy i pokroiłam je na cienkie plasterki. Skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam dość obficie grubo mielonym pieprzem, dodałam oliwę i wymieszałam delikatnie. Morele umyłam, przecięłam na pół, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w plasterki i dodałam do pieczarek, wymieszałam. Dobrze jest schłodzić sałatkę przez ok. 30 min. w lodówce.Jogurt doprawiłam solą, cukrem, dodałam szczypiorek i startą skórkę. Porcje sałatki wyłożyłam na talerzyki, polałam sosem jogurtowym, przybrałam zieleniną. Myślę, że można też wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem po prostu w misce i będzie równie smaczna.