Wykonanie
Nie wymyśliłam tego przepisu sama, znalazłam na stronie vitalia.pl, i tak mnie zaintrygowało połączenie składników, że musiałam spróbować. Przyznam, że smak pozytywnie zaskoczył mnie i moich gości, którym ją podałam.

składniki na 4 porcje:30 dkg małych, bielusieńkich
pieczarekkilka dużych, dojrzałych
moreli (6 - 8 szt.)200 ml
jogurtu naturalnegosok z jednej
cytryny + skórka otarta z połowy
owocułyżka
oliwy extra virginepół pęczka posiekanego drobno cienkiego
szczypiorkudo smaku:
sól,
pieprz mielony,
cukiersposób przygotowania:
Pieczarki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam trzonki (zużyję je do jakiejś innej potrawy), zdjęłam skórkę z kapeluszy i pokroiłam je na cienkie plasterki.
Skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam dość obficie grubo mielonym
pieprzem, dodałam
oliwę i wymieszałam delikatnie.
Morele umyłam, przecięłam na pół, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w plasterki i dodałam do
pieczarek, wymieszałam. Dobrze jest schłodzić
sałatkę przez ok. 30 min. w lodówce.
Jogurt doprawiłam
solą,
cukrem, dodałam
szczypiorek i startą skórkę. Porcje sałatki wyłożyłam na talerzyki, polałam
sosem jogurtowym, przybrałam
zieleniną. Myślę, że można też wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem po prostu w misce i będzie równie smaczna.